Bästa Haspelrullen För Fiske (2023)

SKRIVEN AV Felix Mattson  |  Köpguide 

haspelrulle bäst i test

När du försöker kasta exakt är det viktigt att du har rätt fiskeredskap för uppgiften. Det är praktiskt att ha en utmärkt haspelrulle eftersom den kan kasta med exakt precision och ge fiskaren en linjekontroll som är oöverträffad.

Så om du vill få ditt barn att börja fiska eller om du vill ta några rekordstora fiskar finns det en rulle som är perfekt för uppgiften - och dessa enkla alternativ är nu mer populära än de klassiska multirullarna. I den här guiden gör vi en noggrann jämförelse och utser en vinnare bland olika modeller av rullar genom att förlita oss på vår egen erfarenhet efter att ha använt olika typer i flera år.

För mer bakgrundinformation inför ditt köp kan du kolla in vår köpguide.

1. Shimano Stradic FL

Bäst i Test Haspelrulle

Shimano Stradic FL

SPECIFIKATIONER:

Storlek(ar): 1000, 2500,3000,4000,5000

Kullager: 6+1

Utväxling: 5;0;1

Material: Patenterat lättviktsmaterial

FÖRDELAR:

 • Mycket lätt vikt
 • Stabil och hållbar design
 • Vattenavvisande som tål salt- och sötvatten
 • NACKDELAR:

 • Dyrare modell
 • Stabil Och Effektiv Haspelrulle Som Kommer Att Hålla Många År

  Stradic från Shimano är ett av de bästa alternativen på marknaden, särskilt om du letar efter en rulle som är byggd för att hålla länge. Den är tillverkad med snäva toleranser och har ett Cross Carbon Drag-system, så du vet att den kan hantera även de största fiskarna. Om du är villig att investera i en kvalitetsrulle bör Stradic stå högst upp på din lista.

  Om du letar efter en rulle som håller i alla väder- och vattenförhållanden och fungerar lika bra, är Shimano Stradic den du vill ha. Den är tillverkad av lätta och hållbara material, så du behöver inte oroa dig för att den ska gå sönder på dig. Och som om det inte vore nog kan den även användas för salt- OCH sötvattensfiske. Så om du är redo att öka ditt fiskespel, sätt Shimano Stradic högst upp på din lista.

  bäst i test logo dark

  2. Abu Garcia Elite Max Haspelrulle

  Bästa Haspelrulle För Nybörjare

  Abu Garcia Elite Max Haspelrulle

  SPECIFIKATIONER:

  Storlek(ar): 1000,2000,3000,6000

  Kullager: 6+1

  Utväxling: 6;2;1

  Material: Aluminium

  FÖRDELAR:

 • Lätt konstruktion
 • Effektivt och lätt fiskande
 • Enkelanvänd utan trassel
 • NACKDELAR:

  • Dyrare alternativ för nybörjare

  Lättanvänd Och Lätt Haspelrulle Perfekt För Nybörjare

  Abu Garcia Elite Max må ha ett läskigt namn, men låt inte det hindra dig från att köpa denna fantastiska produkt. Den är perfekt för både nybörjare och erfarna fiskare. Med sin lätta aluminiumkonstruktion och goda funktionalitet är denna rulle bland de bästa på marknaden. Rocket Line Management System garanterar längre kast och inga trassel - vilket gör den till ett måste för alla som menar allvar med fiske.

  Fiskebromsen är tillverkad av stark kolfiber, så du kan använda den för att trötta ut fisken utan att använda mycket av din egen energi. Detta gör den till en mycket lättanvänd och smidig modell som vi starkt rekommenderar för nybörjare, även om priset är något högre än många av budgetmodellerna på marknaden.

  3. Penn Battle 3 Haspelrulle

  Bästa Kraftfulla Haspelrulle

  Penn Battle 3 Haspelrulle

  SPECIFIKATIONER:

  Storlek(ar): 1000-10000

  Kullager: 5+1

  Utväxling: 6;2;1

  Material: Metall

  FÖRDELAR:

 • Hållbar och slitstark design
 • Smidigt och lättanvänt dragsystem
 • Användbar för större fiskar
 • NACKDELAR:

 • Lite tyngre modell
 • Relativt dyr
 • Slittålig Och Robust Haspelrulle - Perfekt Fört Större Fisk

  Penn Battle II är en fantastisk spinnrulle för dig som vill fånga stora fiskar. Dess hållbara helmetallkropp och sidoplatta, tillsammans med dess rotor och tunga material i rostfritt stål, ökar dess prestanda och hållbarhet. Den erbjuder också ett HT 100 kolfiberdragsystem som ger ett kraftfullt drag med jämnhet. Dessutom har den en flytande vev med 5 förseglade kullager i rostfritt stål och ett omedelbart antireverslager.

  Penn Battle 3 är en bra rulle för dig som vill ha hållbarhet och effektivitet. Den är tyngre än vissa andra modeller på marknaden, men den är också prissatt därefter. Om du är på marknaden för en tuff metallrulle är detta ett bra alternativ att överväga.

  4. Daiwa Black Gold Hapelrulle

  Bästa Haspelrulle För Saltvatten

  Daiwa Black Gold Hapelrulle

  SPECIFIKATIONER:

  Storlek(ar): 2500,4000,4500

  Kullager: 6+1

  Utväxling: 5;6;1

  Material: Aluminium

  FÖRDELAR:

  • Mycket stabil och hållbar design
  • Klarar saltvatten väldigt bra
  • Rimligt pris

  NACKDELAR:

  • Innehåller plastdelar

  Hållbar Och Effektiv Haspelrulle För Fiske På Hav

  Daiwa BG-rullen är ett utmärkt val för sportfiskare som letar efter en lättviktsrulle av god kvalitet som klarar större saltvattenfiskar. Med sina sex kullager och ett rullager har den en smidig prestanda i varierande situationer. Det oändliga dubbla antirevers-systemet säkerställer att du har ett pålitligt drag på din lina när du behöver det som mest.

  Daiwa Black Gold haspelrullen är ett bra val för alla som söker en högkvalitativ rulle som klarar de tuffa förhållandena vid saltvattenfiske.

  5. Okuma Aria Haspelrulle

  Bästa Billiga Haspelrulle

  Okuma Aria Haspelrulle

  SPECIFIKATIONER:

  Vikt: 0.6 kg

  Rumsvolym: 2 m3

  Drifttid: 10 dagar

  Tankvolym: 1.7 l

  FÖRDELAR:

 • Otroligt billig
 • Lättanvänd
 • NACKDELAR:

  • Inte särskilt bra dragkraft


  Simpel Och Extremt Billig Haspelrulle För Den Budgetmedvetne

  På det hela taget är Okuma Aria en bra haspelrulle om du fiskar på en budget och letar efter något pålitligt som inte kostar mycket. Den är hållbar, smidig och lätt att använda, vilket gör den till ett bra val för nybörjare eller de som inte fiskar ofta. Det är dock inte det bästa alternativet om du är en erfaren fiskare eller om du vill fånga större fiskar, eftersom den inte har samma kraft och styrka som några av de dyrare modellerna där ute. Om du precis har börjat fiska eller bara fiskar då och då är den här rullen dock definitivt värd att kolla in.

  Okuma Aria är ett bra val om du vill ha en billig haspelrulle. Den är billig, men fungerar ändå bra. Du kan hitta den i din lokala sportbutik.

  Vad Är En Haspelrulle?

  En haspelrulle är en typ av fiskerulle som har en vertikal spole. Detta innebär att spolen inte är omsluten av ett hölje eller yttre skal. Rullar av denna typ är lätta att använda och mycket mångsidiga och lämpar sig väl för precisionskast och intrikata rörelser av beten. Därför är rullarna mycket populära bland sportfiskare över hela världen.

  fiska med haspelrulle fiske

  Det är lätt att använda en haspelrulle, men det krävs ofta extra träning för att lära sig kasta med en rulle. Du måste till exempel vrida en öppen rulle uppåt innan du kastar ut din lina.

  Haspelrullar - Köptips

  Om du har den bästa haspelrullen för just din fiskesituation kan du fånga mer fisk och helt enkelt få en bättre dag på vattnet. Det är därför viktigt att tänka på en rad olika faktorer innan du bestämmer dig för vilken fiskerulle som är bäst för dig. Här är några faktorer att tänka på:

  Ram

  Utan en kraftig ram kan öppna fiskerullar med öppen yta skadas ohjälpligt när de slåss mot stora fiskar.

  Rullens ram utgör inte bara den bas som alla andra komponenter fästs vid, utan fungerar också som den enda anslutningspunkten mellan fiskarens spö och rulle. Rullens ram måste därför vara extremt robust och kunna stå emot misshandel av stora fiskar och väder och vind.

  Sötvatten eller saltvatten

  Att anta att en rulle är avsedd för fiske i saltvatten utan att det är bekräftat kan leda till en mängd problem för en sportfiskare att brottas med.

  Saltvatten är naturligt korrosivt mot metallytor och kan snabbt skada en fiskrulle som inte är godkänd för användning under sådana förhållanden. Saltvattengodkända fiskerullar har antikorrosiva ytbeläggningar, ett förseglat kullagersystem och vattenresistenta dragsystem. Alla sötvattensspinnrullar är dock inte byggda på samma sätt. Därför är det viktigt att överväga vilken typ av fiske du tänker delta i. 

  Spolen till hjulen

  En rullspole är den sista länken mellan en fiskare och den lina som deras värdefulla fångst ska kopplas till.

  Spolen på en haspelrulle spelar en viktig roll för fiskarens kast och upphämtning. En högkvalitativ spole kan förbättra kaststräckan och minimera vridningar och knutar i fiskelinan, vilket ger en bättre fiskeupplevelse på lång sikt. De flesta av dagens bästa spinnrullar har en spole i aluminium, varav många har en flätningsklar konfiguration.

  Vikt

  En skrymmande fiskerulle är inte till någon större nytta för en ivrig fiskare, särskilt inte när man fiskar under längre perioder.

  Det är viktigt att studera bärvikten för varje fiskerulle som du för närvarande överväger att köpa. Om du inte gör det kan du få en rulle som är besvärlig att använda, vilket i slutändan leder till överdriven armtrötthet. Å andra sidan kan en lättviktig fiskerulle ge en fiskare timmar av bekväm användning, vilket är en egenskap som alla kan uppskatta.

  Linakapacitet

  En haspelrulles linkapacitet är väsentlig när du letar efter den bästa modellen för din specifika tillämpning.

  En haspelrullse linkapacitet varierar inte bara beroende på storleken på själva fiskerullen utan även beroende på vilken lina som väljs för användning. Som en allmän regel minskar rullens totala kapacitet när linstorleken ökar. En lina med högt testvärde kan dock fortfarande användas mer effektivt när den paras ihop med en rulle med stora proportioner.

  Material

  Om en rulle inte är gjuten av kvalitetsmaterial kommer livslängden och den övergripande effektiviteten att bli lidande.

  I en rulle finns många komponenter som är viktiga för att den ska fungera korrekt. Därför måste rullens kropp gjutas av kvalitetsmaterial för att den ska kunna stå emot allt som den utsätts för. Som ett resultat av detta har de flesta av dagens kvalitetsrullar med öppen yta en kropp som huvudsakligen består av grafit, kolfiber eller aluminium. Var och en av dessa material är värdefulla på grund av sina lätta men hållbara egenskaper.

  Rullkropp

  En rulle har en stor betydelse för hur lätt den är att använda och hur lång livslängd den har.

  Många av dagens bästa öppna spinnrullar har en kropp i aluminium eller grafit. Båda dessa material är lätta av naturen och är dessutom naturligt korrosionsbeständiga. Som en biprodukt tenderar rullar av denna sammansättning att vara bekväma att hantera och långvariga i sin hållbarhet.

  Rotor på rulle

  Rotorn på en öppen rullen överför kraften mellan enhetens kugghjul och dess spole.

  En rulls rotor är utformad för att rotera runt en spolaxel för att driva spolen i en roterande rörelse. Huvuddelen av kvalitetsrullarnas rotorer består av grafit eller aluminium och är styva i sin form. Detta ger tillförlitlig rotation, smidig drift och ökad hållbarhet.

  Power Roller

  En haspelrulles kraftrulle spelar en viktig roll för att spola upp en lina utan oönskad slitage av linan.

  Rullens kraftrulle sitter mellan enhetens bygel och spolen. Denna lilla komponent är utformad för att snurra fritt, så att fiskelinen kan lindas på rullens spole på ett jämnt och exakt sätt. En kraftrulle måste vara hållbar i sin utformning, eftersom skador på denna enhet kommer att leda till att linan fransar sig, vilket i slutändan riskerar att gå sönder.

  Handtag för haspelrullar

  En fiskerulles handtag är den viktigaste komponenten till vilken varje annan enhetsfunktion är kopplad.

  Få sportfiskare tänker verkligen på hur viktigt rullens handtag är för enhetens totala funktion. Som drivkraft bakom rullens funktionalitet måste handtaget vara stabilt konstruerat och bekvämt att använda. I dag har de bästa haspelrullarna aluminiumhandtag som kan ställas om för höger- och vänsterhänt användning och som har bekväma gummigrepp.

  Pris

  Haspelrullar erbjuds i praktiskt taget alla tänkbara prisklasser, vilket innebär att det finns ett alternativ som passar alla budgetar.

  Innan du köper en haspelrulle måste du först ha en budget i åtanke. Rullar av denna typ kan köpas för så lite som 150 kronor eller så mycket som 4000 kronor. Detta gör det relativt enkelt för alla sportfiskare att hitta en fiskerulle som är prisvärd för dem. Det är dock också av värde att komma ihåg att man oftast får vad man betalar för. Högkvalitativa rullar har ofta högre kvalitetskullager, robustare dragsystem, smidig funktion och många bekvämligheter.

  Matcha Haspelrulle Med Rätt Haspelspö

  Rullen måste vara kompatibel med det spö som används. Den bästa rullen med massor av lager och ett bromssystem som är noggrant konstruerat kommer inte att fungera fullt ut om den inte ingår i en uppsättning där allt fungerar harmoniskt tillsammans. En för stor rulle är tröttsam att använda eftersom den ger extra vikt, medan en för liten rulle inte har bra balans eller kaststräcka.

  Sammanfattningsvis Om Haspelrullar

  Nu har vi gått igenom de bästa haspeulrullarna som vi har testat i vårt test, samt gett dig en övergriplig förståelse över de olika modellernas för- och nackdelar. Vi har framför allt utvärderat våra toppval utifrån de faktorer som vi nämnt i ovan köpguide, men ofta testar vi produkterna mot varandra i ett direkt test för att upptäcka styrkor och svagheter.

  Vi hoppas att du med hjälp av denna information kan ta ett mer informativt val ditt köp av haspelrulle, oavsett vad dina personliga behov än må vara.

  Vår Testprocess

  Marknadsanalys

  01

  Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

  Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

  Expertomdömen

  02

  Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

  Test Av Produkter

  03

  I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.