Bästa Haspelspö (2023)

SKRIVEN AV Felix Mattson  |  Köpguide 

bästa haspelspö

I denna guide tar vi en närmare titt på de bästa haspelspöna på marknaden. Med så många faktorer att ta hänsyn till kan det vara en svår uppgift att välja det bästa haspelspöt. Vi hoppas att den här guiden har gett dig den information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut om vilket spinnspö som är rätt för dig. Med rätt verktyg i handen är du förberedd och redo för framgång nästa gång du ger dig ut på vattnet.

För mer bakgrundinformation inför ditt köp kan du kolla in vår köpguide.

1. Daiwa Tatula Haspelspö

Bäst i Test Haspelspö

Daiwa Tatula Haspelspö

SPECIFIKATIONER:

Längd: 216, 222, 235 cm

Aktion: Måttlig

Styrka: Lätt/medel

Material: Komposit

FÖRDELAR:

 • Mycket stark för dess vikt
 • Ultralätt
 • Otroligt bra hållbarhet
 • NACKDELAR:

  • Klarar inte av tyngre kastvikter

  Robust Och Ultralätt Haspelspö Med Bra Balans

  Om du är på marknaden för ett nytt haspelspö och vill ha något som är både känsligt och lätt, utan att det kostar mycket, bör Daiwa Tatula haspelspö stå högst upp på din lista. Det är ett otroligt väl avrundat spö som erbjuder allt du kan behöva, med stöd av ett företag med ett långvarigt rykte för kvalitetsfiskeutrustning. Och dessutom kommer den till ett pris som inte kommer att slå sönder banken - vilket gör den till ett självklart val för budgetmedvetna sportfiskare. Så om du letar efter ett högkvalitativt haspelspö som inte kostar en arm och ett ben, se till att kolla in Daiwas Tatula-sortiment!

  Rullfästet och Fuji-spöringarna i det här spöet utmärkt för fiske. Den finns också i tre storlekar så att du kan välja den som passar bäst för dina behov. Den enda nackdelen är att den inte klarar av tyngre kastvikter, men den är fortfarande ett bra värde för priset.

  bäst i test logo dark

  2. Shimano Yasei Haspelspö Pike XH

  Bästa Haspelspö För Gädda

  Shimano Yasei Haspelspö Pike XH

  SPECIFIKATIONER:

  Längd: 250 cm

  Aktion: Snabb

  Styrka: Stark

  Material: Komposit

  FÖRDELAR:

 • Riktigt kraftfullt haspelspö
 • Snabb aktion
 • Optimal kastvikt för gäddfiske
 • NACKDELAR:

  • Begränsat användningsområde

  Kraftfullt Och Högkvalitativt Haspelspö Perfekt För Gäddfiske

  Shimano är ett pålitligt fiskemärke som erbjuder kvalitetsrullstänger som är utformade för att hjälpa dig att fiska gädda på bästa möjliga sätt. Pike XH-modellen har hög känslighet och styrka, ett kolfiberbladmaterial och en nano blend-design för ett otroligt starkt men ändå lätt spö. Det här rullspöet klarar av stora fiskar samtidigt som det är lättviktigt, så att du inte tröttnar så lätt.

  Aktionen är också mycket snabb, och den nedre delen av bladet är extra laddad för att ge dig extra kastkraft och ge dig större räckvidd. Den optimala kastvikten ligger också mellan 40-120 gram, vilket är optimalt och täcker nästan alla typer av gäddbeten. Om du letar efter en lättanvänd men kraftfull rulle kan detta vara något för dig.


  3. ABU Sölv AG3 Havsöringsspö

  Bästa Haspelspö För Havsöring

  ABU Sölv AG3 Havsöringsspö

  SPECIFIKATIONER:

  Längd: 274, 305 cm

  Aktion: Snabb - Måttlig

  Styrka: Medel

  Material: Kolfiber

  FÖRDELAR:

 • Finns i extra långa storlekar
 • Mycket känsliga
 • Långa kastlängder
 • NACKDELAR:

  • Dyr modell

  Högkvalitativt Och Robust Haspelspö För Saltvattensfiske Med Lång Kastlängd

  ABU Havsöringsspö är en väldesignad och funktionell produkt som är perfekt för dem som behöver ett längre kastspö. Kolfiberkonstruktionen gör den otroligt känslig, samtidigt som den klarar av att hantera tyngre fiskar. Om du letar efter ett prisvärt och högkvalitativt havsöringsstång bör ABU Sölv AG3 stå högst upp på din lista.

  Om du letar efter ett bra havsöringsspö är ABU:s modell en av de bästa på marknaden. Den är snabb och lätt i handling, och det finns även en viktad version som ger lite extra kastlängd. Den kan dock vara ganska dyr att köpa ny. Om du vill spara pengar finns det tidigare modeller i samma serie som presterar nästan lika bra - så håll utkik efter dem!

  4. ABU Mass Beat 2 Haspelspö

  Bästa Haspelspö För Abborre

  ABU Mass Beat 2 Haspelspö

  SPECIFIKATIONER:

  Längd: 206, 116, 244 cm

  Aktion: Snabb - Måttlig

  Styrka: Medel - stark

  Material: Kolfiber

  FÖRDELAR:

 • Finns i flera olika storlekar med olika kastvikter
 • Hållbar design
 • Fuji-rullfäst och spöringar
 • NACKDELAR:

 • Vi gillar inte handtaget särskilt mycket
 • Robust Haspelspö i Olika Storlekar & Kastvikter

  ABU-fiskespöet är vårt bästa val när det gäller fiske i Sverige. De är tillverkade av stark kolfiber, vilket gör dem både lätta och hållbara. Dessutom finns de i olika storlekar med kastvikter, så du kan hitta den perfekta modellen för den typ av fiske du är ute efter. Om du letar efter ett pålitligt haspelspö som kan hantera en mängd olika beten och fiskar rekommenderar vi ABU-fiskespöet. De mindre modellerna på 206 och 216 cm är perfekta för fiske av abborre, då de kommer med en snabb aktion vilket är perfekt för att känna av alla dragningar som sker i vattnet. De klarar också beten på runt 20-30 gram, så där bör du heller inte slå på några hinder för denna typ av fiske.

  Detta haspelspö är ett utmärkt val för sportfiskare på alla erfarenhetsnivåer, från nybörjare till expert. Den är mångsidig och kan användas i en mängd olika fiskesituationer, vilket gör den till en bra investering för alla som menar allvar med sporten. Med sin robusta design och högkvalitativa material är detta spö byggd för att hålla och kommer att ge många år av njutning på vattnet.

  5. Shimano Vengeance AX SLINM Tele Haspelspö

  Bästa Teleskopiska Haspelspö

  Shimano Vengeance AX SLINM Tele Haspelspö

  SPECIFIKATIONER:

  Längd: 270-330 cm

  Aktion: Måttlig

  Styrka: Medelfast

  Material: Kolfiber

  FÖRDELAR:

 • Slitstarkt materialval för tyngre beten
 • Lämpar sig för både nylon- och flätlinor
 • Bekvämt korkhandtag
 • NACKDELAR:

  • Lite längre transportlängd i jämförelse med andra teleskopspön

  Pålitlig Och Mångsidigt Teleskopspö För Fiske På Språng

  Shimano Vengeance tekleskopspö är ett utmärkt val för sportfiskare som söker kvalitet och hållbarhet. Det är också ett mångsidigt alternativ, perfekt för fiske från land eller i andra situationer där du behöver en längre kastlängd. Rullstången kan hantera drag upp till 80 gram, vilket gör den till ett av de mer robusta alternativen på marknaden. Om du letar efter ett bra teleskopiskt rullspö bör Shimano Vengeance stå högst upp på din lista.

  Den är något tyngre och har en längre transportlängd än de flesta andra modeller, men den är fortfarande tillräckligt liten för att få plats i de flesta ryggsäckar. Dess robusta och hållbara konstruktion klarar av tyngre fiske, stöder både nylon- och flätlinor och har ett bekvämt och greppvänligt korkhandtag.

  Haspelspö - Köptips

  Det finns många olika typer av fiskespön och det kan vara svårt att välja rätt. Men om du vet vad du behöver blir det lättare. Här är några saker att tänka på innan du köper ett haspelspö:

  Typ Av Haspelspö

  Kort sagt, när du letar efter ett rullspö - eller någon annan typ av fiskespö - är det viktigt att tänka på vilken typ av fisk du vill fånga, hur förhållandena kommer att vara och hur mycket utrymme du har för att förvara din utrustning. Med alla dessa faktorer i åtanke kan du förhoppningsvis hitta det perfekta rullspöet för dina behov!

  Sen finns det självklart pimpelspön, trollingspön och metspön, men dessa går inte in inom kategorin av kastspön.

  Kraft

  Den kraft som krävs för att böja en stång kallas spöts kraft. Tillsammans med dess verkan ger kraften på ett spö en uppfattning om hur det kommer att fungera. Om alla andra förhållanden är lika, kommer en styvare ryggrad att möjliggöra längre kast och generera mer krokstyrka.

  Ultralätta rullspön är utformade för att böjas under mindre påfrestningar, vilket innebär att du fortfarande kan fiska med en snabb aktion även när du har en fisk på två pund i linan. En del människor tror felaktigt att ultralätt betyder "svagt", men detta kunde inte vara längre från sanningen. Ultralätt och lätt hänvisar helt enkelt till spöets förmåga att böjas, inte till dess styrka. Med andra ord är ett tungt spö verkligen mycket starkt.

  Ju större fisken är, desto starkare spö behöver du. Men se till att anpassa spöets tyngd till vad du planerar att fiska.

  De tunga kraftspöna är utformade för stora fiskar, som havsöring, haj och monstergädda. Medelstarka spön har en styv ryggrad som är perfekt för arter som rödfisk, tonfisk och abborre. När du bestämmer dig för vilket spö du ska använda bör du tänka på vilken typ av fisk du försöker fånga.

  Spöaktion

  Kort sagt är aktionen på ett spö den punkten där spöt böjer sig under press- och kommer därför att avgöra hur känsligt det är att använda haspelspöt.

  Så när du letar efter ett nytt spö, tänk på vilken typ av fiske du kommer att bedriva med det och välj sedan snabb eller långsam aktion i enlighet med detta. Det är verkligen så enkelt. Och om du inte är säker på vilken typ av aktion du ska välja, kanske du kan fråga en expert i din lokala fiskebutik. De borde kunna hjälpa dig att peka dig i rätt riktning.

  Material

  Idag har du många olika alternativ att välja mellan när det gäller konstruktionen av ditt fiskespö. De tre mest populära materialen är kolfiber, glasfiber och komposit. Varje material har sina egna för- och nackdelar som gör att de lämpar sig bättre för olika typer av fiskar eller tekniker. I slutändan beror det bästa valet för dig på din budget och vilken typ av fiske du planerar att bedriva. Gör lite forskning och fråga runt innan du fattar ditt slutgiltiga beslut så att du kan vara säker på att du får det perfekta spöet för dina behov.

  Längd

  När du väljer längden på ditt haspelspöt, tänk på vilken typ av fiske du ska fiska och vilken typ av kastprecision och avstånd du behöver. Ett längre spö ger dig mer avstånd men är inte lika exakt, medan ett kortare spö är mer exakt men låter dig inte kasta lika långt. Ett mångsidigt alternativ i mitten av vägen är ett 213 cm rullspö, som kan fungera för många olika typer av fiske.

  Handtag På Haspelspöt

  Så vad är det viktigaste när det gäller att välja det bästa spöhandtaget för dig? Om du fiskar främst i kallare temperaturer är kork förmodligen det bästa valet. Den är bekvämare och känsligare än skum. Om du däremot fiskar främst i varmare väder eller helt enkelt föredrar ett greppigare handtag är EVA-skum förmodligen ett bättre val för dig. Oavsett vilket material du väljer, se till att det känns bra i handen och ger dig det grepp du behöver för att vara framgångsrik ute på vattnet.

  Spöringar

  Nästa gång du är ute på vattnet och fiskar, ta en närmare titt på din rulle. Hjulspindlarna är en viktig del för att hålla linan i gott skick och se till att du kan landa den stora fisken. Se till att välja en rulle med högkvalitativa spretar som klarar av friktionen och slitaget från en hård kamp.

  Lina & Kastvikt

  Linan och betesvikten anges vanligtvis nära spolen på spöet. Även om du kan överskrida dessa gränser kommer det att påverka prestandan negativt. Spinnets kraft och verkan avgör vilka vikter som är bäst för just det spöet.

  Sammanfattningsvis Om Haspelspön

  Nu har vi gått igenom de bästa haspelspöna som vi har testat i vårt test, samt gett dig en övergriplig förståelse över de olika modellernas för- och nackdelar. Vi har framför allt utvärderat våra toppval utifrån de faktorer som vi nämnt i ovan köpguide, men ofta testar vi produkterna mot varandra i ett direkt test för att upptäcka styrkor och svagheter.

  Vi hoppas att du med hjälp av denna information kan ta ett mer informativt val ditt köp av haspelspö, oavsett vad dina personliga behov än må vara.

  Vår Testprocess

  Marknadsanalys

  01

  Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

  Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

  Expertomdömen

  02

  Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

  Test Av Produkter

  03

  I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.