Fiskeknutar

Välj en fiskeknut utifrån användningsområde, eller scrolla ner för mer information om de bästa fiskeknutarna.

En nybörjare kommer att ge sig ut på vattnet beväpnad endast med kunskapen om en överhandsknut. En riktig sportfiskare skulle inte våga ge sig ut med en sådan begränsad arsenal.

Olika situationer kräver olika knutar. De knutar som behövs för att knyta fiskelina till en krok är annorlunda än de knutar som behövs för att sammanfoga två delar av linan. Att förstå sig på skillnaden och att ha kunskapen om olika typer av fiskeknutar är därför väsentligt för att du ska lyckas med ditt fiske.

För att vara beredd på allt, lär dig dessa betesknutar, skarvknutar och fiskeknutar för tafs innan du ger dig ut på vattnet.

Betesknutar

Betesknuten används för att fästa bete till fiskelinan eller tafset, och är bland de viktigaste fiskeknutarna att lära sig.

Att välja rätt betesknut är väldigt viktigt, och här handlar det om att använda en knut som minskar fiskelinans stryka i så stor mån som möjligt. En stram betesknut kan också vara en bra idé för att undvika att fiskelinan glider, vilket ofta kan hända om man använder sig av tunnare flätlinor till exempel.

Vilken betesknut du använder kommer också att ha en avgörande roll i hur betet eller draget rör sig i vattnet. För mindre beten som tenderar att röra sig mycket i vattnet kan det vara smartare att använda sig av en löst sittande ögla (till exempel Upphängarknuten) istället för en åtsittande knut (som Palomarknuten).

Kom också ihåg att vissa betesknutar kan fungera bättre med olika typer av fiskelinor, men generellt sett fungerar de flesta alternativen på flätlinor, fluorocarbon och nylonlinor.

Skarvknutar

Skarvknotarna används för att foga samman två fiskelinor, men kan också användas för att sammanfoga tafs med beteslås eller lina.

Skarvknutar är också viktigt att lära sig, då det kan bli både dyrt och sorgligt om olika linor glider isär och lossnar under fisket. Det är också viktigt att veta hur man knyter fast tafs. Även här är målet att välja en skarvknut som minska styrkan i fiskelinan så mycket som möjligt.

En annan viktig sak att tänka på vid val av skarvknutar är att inte välja en för otymplig version, då detta kan förhindra tråden från att glida igenom spöringarna på ett smidigt sätt, vilket kan resultera i att spötoppen går sönder eller att tråden trasslar ihop sig.

Stoppknutar & Övriga Fiskeknutar

Stoppknutar fästas för att förhindra att en viss krok eller likande från att röra sig förbi en viss punkt. Det finns även andra speciella fiskeknutar för särskilda ändamål.

Sist finns det även en rad olika fiskeknutar utöver skarvknutar och betesknutar som kan vara bra att kunna, men dess används ofta för specifika situationer. Ibland kanske du behöver en stoppknut eller spolaxelknut beroende på vilken fisketeknik du använder dig av under ditt fiske.

Viktiga Egenskaper Hos Fiskeknutar

Fiskeknutar är utformade för att knytas i monofilament eller flätllina och för att löpa genom ögonen och ringarna på ett fiskespö eller en rigg. Fiskelina är billig. Tyngdpunkten ligger därför på kompakthet och tillförlitlighet utan intresse av att kunna knyta upp dem. Många fiskeknutar använder sig av flera, hårt lindade vändningar. Strukturen i sådana knutar förändras under belastning - yttre lindningar dras in i knuten och den inre linan blir till yttre lindningar.

Fukta, Dra Åt & Trimma

Fiskeknutar är avsedda att dras extremt hårt innan de används. För att se till att knuten dras åt smidigt och för att undvika värmeutveckling bör knuten först fuktas med vatten. Den mest lättillgängliga vattenkällan är saliv - som förmodligen används mer än något annat! När det finns tillgängligt är vegetabilisk olja ett bättre smörjmedel.

Ändarna på de flesta fiskeknutar kan, och bör, klippas tätt intill knuten. Det bästa verktyget för ändamålet är en nagelklippare.

Generella Tips För Att Knyta Bra Fiskeknutar

Det finns lite generella knep som kan vara bra att känna till nära man knyter fiskeknutar - och dessa tips är oftast universella. här är några v de bästa tipsen för att knyta bra fiskeknutar:

1. Långsamhet: försök att först få en förståelse för hur knuten ser ut och fungerar innan du försöker knyta den.

2. Repetition: om det är första gången som du försöker knyta fiskeknuten, försök att repetera uppgiften ett par gånger för att få in det helt.

3. Rätt Verktyg: se till så att du har lämpliga fiskeknivar för fiskeknutarna som du försöker knyta. 

4. Tillräckligt med Lina: Om du har en kort stump av fiskelina försvårar du processen av att knyta en fiskeknut avvsevärt. Se därför alltid till att ha lite längre lina än vad du tror du behöver.

5. Justerbarhet: försök att hålla fiskeknuten så justerbar som möjligt, det kan vara till stor nytta för fisket.

6. Kontrollera: försök att alltid kontrollera fiskeknuten före fisket för att se till så att knutarna inte är för strama eller för slappa.