Bästa Flätlina För Fiske (2023)

SKRIVEN AV Felix Mattson  |  Köpguide 

flätlina fiske

Erfarna sportfiskare kommer definitivt att nämna flätlinor någon gång när du pratar med dem om deras fiskeredskap. Detta beror på att de erbjuder vissa fördelar jämfört med monofilament- och fluorkarbonlinor som kan vara tillräckligt övertygande för att man ska byta till det.

I den här guiden går vi igenom vad som gör flätlinor så effektiva och unika. Vi delar också med oss av våra egna erfarenheter och testresultat för att rangordna de fem bästa flätlinorna på marknaden. 

För mer bakgrundinformation inför ditt köp kan du kolla in vår köpguide.

1. Sufix 832

Bäst i Test Flätlina

Sufix 832

SPECIFIKATIONER:

Linans Längd: 120 m

Antal Fiberlinor: 8 st

FÖRDELAR:

 • Bra för kastning
 • Bra färg- och viktval
 • Pålitlig och hållbar lina
 • NACKDELAR:

  -

  Populär Och Hållbar Fiskelina

  Sufix 832 har blivit ett populärt val bland sportfiskare och har fått något av en kult bland dem som föredrar flätlinor framför andra typer av fiskelinor. Det är lätt att förstå varför, och det är vår favorit bland de flätade superlinorna på grund av dess relativa färgbeständighet, styrka och kastbarhet.

  Sufix har tagit ett unikt grepp på designen av den här linan genom att använda en fiber som utvecklats av GORE (ja, företaget bakom Gore-Tex!) som sedan flätas ihop med sju Dyneema-fibrer för att skapa en sammanhängande helhet. Sufix hävdar att detta förbättrar styrka, gjutning och nötningsmotstånd, och känslan kommer att bekräfta att detta verkligen är en mycket smidig och rund flätlina.

  Kastningen är generellt sett utmärkt med den här linan. Sufix 832 släpper inte små partiklar på din utrustning, blöder inte på rulle eller kirra dig i dina händer.

  De finns i många olika vikter och färger, så det finns något för alla och nästan alla fisketekniker. Som man kan förvänta sig med alla flätlinor bör du räkna med att den kommer att blekna något - även om Sufix 832 är bland de mest färgbeständiga flätlinorna vi har testat.

  bäst i test logo dark

  2. SpiderWire Stealth Smooth

  Näst Bäst i Test Flätlina

  SpiderWire Stealth Smooth

  SPECIFIKATIONER:

  Linans Längd: 270 m

  Antal Fiberlinor: -

  FÖRDELAR:

  • Slitstarkt
  • Bra pris

  NACKDELAR:

  • Tenderar att blekna snabbt (i andra färger)


  Transparent Och Mångsidig Flätlina

  Konstruktionen av SpiderWire är unik. För att göra Dyneema-fibrer till fiskelina börjar man med nästan osynliga fibersträngar med diametrar som bara är mikrometer breda - detta kan jämföras med bredden på ett människohår. Sedan flätas ett antal av dessa samman - ofta 4, 6, 8 eller så många som 12 eller 16 - för att skapa en stark och hållbar struktur med den flexibilitet och styrka som krävs.

  SpiderWire Stealth är belagd med fluoropolymer för att förbättra rundhet, jämnhet, vattentäthet och slitstyrka. Resultatet är en mycket stark, mycket smidig lina som kastar bra enligt vår erfarenhet. Färgvalet är ganska bra och det finns en hel del alternativ för olika förhållanden och behov. Tyvärr tenderar SpiderWire Stealth att blekna ganska snabbt i vattnet, om du väljer ett mer färgstarkt alternativ förstås.

  3. Berkley Fireline

  Bästa Pålitliga Flätlina

  Berkley Fireline

  SPECIFIKATIONER:

  Linans Längd: 270 m

  Antal Fiberlinor: -

  FÖRDELAR:

  • Grym kastningsförmåga
  • Pålitlig och starkt lina

  NACKDELAR:

  • Fungerar framför allt för spinnrullar

  Kraftfull Och Pålitlig Flätlina

  Berkleys FireLine var en av de första superlinorna och introducerades 1996. Sedan dess har den imponerat på många sportfiskare tack vare sin pålitliga och hållbara konstruktion. Om du inte behöver en riktig tungviktslina men föredrar en spinnrulle är FireLine ett utmärkt val.

  FireLine är tekniskt sett inte en flätlina, men den börjar som en sådan innan värmebehandlingar används för att smälta samman de separata fibrerna. Detta resulterar i förbättrad jämnhet och rivstyrka - båda dessa är uppenbara i dess kastprestanda som konkurrerar med alla andra linor vi någonsin använt.

  Det finns inte så många färgalternativ, men det finns ett som kallas "metered" och som erbjuder kontrastfärger för att visa hur mycket linje du har. Det är ett smart alternativ, men som alla flätlinor är blekning ett problem. Anledningen till att den här linan inte är vår favorit är att den bara finns i ett begränsat antal färger och vikter, och att den är speciellt utformad för spinnrullar. Med det sagt är det en utmärkt lina för dessa ändamål.

  4. Daiwa J-braid

  Bästa Billiga Flätlina

  Daiwa J-braid

  SPECIFIKATIONER:

  Linans Längd: 135 m

  Antal Fiberlinor: 4 st

  FÖRDELAR:

 • Mycket billig
 • Smidig och enkel att använda
 • NACKDELAR:

 • Inte samma kvalité som premiumalternativ
 • Begränsade vikt och färgval
 • Billig Flätlina Som Fungerar Bra

  Om du letar efter ett billigare alternativ - flätlinor tenderar att vara ganska dyra - kan Daiwas J-Braid vara det perfekta valet för dig, eftersom du fortfarande får en lång rulle (135 meter) till halva priset jämfört med många andra alternativ på marknaden. Det billigare priset är baserat på dess enkla struktur som endast skapas av 4 individuella fiberlinor.

  Vi tycker att J-Braid x4 är mycket smidig och kastar exceptionellt bra. För att vara tillverkad av endast 4 fibersträngar är den överraskande hållbar, även om den inte kan mätas mot många av de dyrare alternativen på marknaden.

  Färgvalen är rimliga, men inget att skryta med. Räkna med viss blekning, men det är ganska vanligt med flätlinor. Vissa sportfiskare klagar på att beläggningen på denna lina flagnar och kan bli klibbig i extrem värme. De flesta har dock inte upplevt något av dessa problem.

  5. Power Pro Flätlina

  Bästa Styva Flätlina

  Power Pro Flätlina

  SPECIFIKATIONER:

  Linans Längd: 135 m

  Antal Fiberlinor: 6 st

  FÖRDELAR:

  • Otroligt styv lina
  • Mycket hållbar och slitstark

  NACKDELAR:

 • Tappar färgen ganska snabbt
 • Styv Och Stark Flätlina

  Många yrkesfiskare älskar den här linan eftersom den är mycket stark. Den är tio gånger starkare än stål och har noll sträckning. Du kommer också att älska den eftersom den är hållbar och känslig. Enhanced Body Technology har använts för att tillverka den här linan, vilket gör den mjukare, känsligare och rundare. Du kommer att känna även de subtilaste bett.

  Den här linan är känslig för dina rörelser och påverkas inte av saltvatten, kemikalier eller UV-strålar. Dessutom kan den användas för nästan alla typer av fiskar. Kom ihåg att du inte ska behöva byta denna lina på ett bra tag. Den håller fem gånger längre än monofilamentlinor!

  Den här linan är så stark att den är en av de tuffare linorna vi någonsin har testat, med absolut ingen sträckning. Detta kan självklart vara en nackdel i vissa situationer, men med sin pålitliga styrka behöver du inte oroa dig för att linan ska gå sönder. Slutligen finns den i många olika färger, men klassisk gul brukar fungera bäst i de flesta situationer. Liksom många andra linor tenderar den dock att tappa sin färg relativt snabbt.

  Vad Är En Flätlina?

  En flätlina är ett antal små linor som flätats ihop till en stor, användbar lina. Trådarna är vanligtvis gjorda av polyetenfibrer, men tillverkarna provar också olika kombinationer av fibrer.

  De flesta fiskelinor har ett fåtal användningsområden som de fungerar bäst för, och flätlinor är verkligen inte bäst lämpade för alla typer av fisketekniker och tillfällen.

  Hur Du Knyter En Flätlina

  • Palomarknuten anses ofta vara den bästa ändknuten att använda med flätlina, eftersom linan dubbleras när den passerar genom krokögat.
  • San Diego Jam Knot skapades i San Diego av fiskare som behövde en stark knut för tungt jiggande. Den här knuten är relativt lätt att knyta och den är lämplig för flätad fiskelina, monofilament och fluorkarbon - vilket gör den till en mångsidig knut som du kan använda som terminalförbindelse i ett antal situationer vid fiske i sötvatten och saltvatten.

  När En Flätlina Presterar Bättre Eller Sämre (än monofilament och fluorkarbon)

  Varje fiskeplats och situation innebär olika utmaningar. Det kan vara ytterst subjektivt att bestämma en fiskelina för en viss situation, så dessa riktlinjer bör tas från en allmän synvinkel.

  Smutsigare vattenklarhet/förhållanden

  En av nackdelarna med flätlina är hur synlig den är under vattnet. När man fiskar i lerigt vatten (eller vatten med sämre sikt) kan en flätlina vara ett utmärkt val eftersom fisken inte ser den och blir lika lätt skrämd. I gin klarvatten är en fluorkarbon- eller monofilamentlina troligen ett bättre val. Som sagt, vissa fiskar är mer aggressiva än andra oavsett vattnets klarhet, så det är viktigt att känna till arten och vattnet du fiskar. Detta är en viktig punkt, för ju bättre du förstår de olika vattenförhållandena och hur du anpassar dina fiskelinor, desto större framgång kommer du att ha.

  Tungt skydd, lövverk eller struktur

  Flätlina är idealisk när du kastar eller släpper ner viktade beten i tjockt lövverk och när du brottar ut stora fiskar ur tungt skydd. Flätlina är en fördel i dessa situationer, inte bara på grund av den tyngre linstyrkan utan också för att linan slipar mindre på sig själv.

  Toppvatten

  Fiske med toppvattenbete som grodor, poppers, spooks, whopper ploppers, grunda cranks/simbete och många fler fungerar utmärkt med flätlina eftersom den flyter och utan att sträcka sig kan göra det möjligt för dig att verkligen flytta/aktivera dessa beten. Dessutom skär flätlinan genom vattnet bättre än andra linor för mindre motstånd. Det finns monofilamentlinor som också flyter, så kanske bör man titta på vattnets klarhet och omgivningen (lövverk, skog, öppet vatten osv.) för att avgöra vilken lina man ska välja.

  Känsligt bett

  Flätlinor har ingen stretch så varje rörelse på ett bete känns lätt av fiskaren. Ingen sträckning är ett tveeggat svärd eftersom fisken också snabbt upptäcker ditt bete med en stram lina, medan monofilament är mer förlåtande. När du tittar efter de lätta bettet med flätor rekommenderar jag att du använder ett spö med en mycket känslig spets (quick flex i toppen) som ger lite spel för betet.

  Fiske vid stranden

  Flätlinor är mycket kastbara. Den smala lindiametern väger mindre än motsvarande monofilament, vilket gör att du kan bomba ut dina beten. Kastavståndet är en stor fördel när du fiskar från land. Dessutom kan du på stranden stöta på terräng med hög nötning (vassa stenar, koraller etc.) och flätor håller för denna bestraffning mycket bättre än monofilament eller fluorkarbon.

  Djuphavsfiske

  Bottenfiske eller jiggfiske i havet är idealiskt för en lina som inte sträcker sig. När du jiggar på djupt vatten vill du att varje rörelse med armen uppåt/nedåt ska ha maximal verkan på betet, när du fiskar på djupt vatten ger linan med låg sträckning och liten diameter en stor fördel. Dessutom är det viktigt att i det öppna havet ha mycket lina på rullen för en stor fisk, och som vi redan har tagit upp gör den lilla diametern på flätlina det möjligt att sätta på 2×3 gånger mer lina på spolen.

  bästa flätlinan för fiske

  Flätlina - Köptips

  Det finns några saker du bör tänka på innan du köper en flätad fiskelina. Det viktigaste är hur du tänker använda den. Vi gick igenom de viktigaste för- och nackdelarna med dessa typer av fiskelina så att du kan få en bättre uppfattning om när de är användbara. Här är några andra saker att tänka på:

  Diameter

  Alla linor är tryckta med en annonserad diameter, men det stämmer inte alltid med verkligheten. Eftersom många sportfiskare fiskar efter kastavstånd är det en av de viktigaste egenskaperna att utvärdera

  Även om många linor beter sig på samma sätt när de kommer ut ur lådan blir vissa större eller fransiga efter användning medan andra inte gör det. Skillnaden mellan dag 1 och dag 300 kan vara betydande när det gäller både kastavstånd och diameter på linan.

  Antalet Fiberlinor

  Flätlinor är också bra när du behöver längre och mer hållbara fiskelinor. De fungerar bäst i dessa situationer och kan ge den känslighet och låga sträckning som är idealisk för denna typ av fiske.

  Leta efter flätlinor som är tillräckligt långa men också tillräckligt starka för att stå emot slitage. En bra indikation på detta kan vara dess diameter samt hur många enskilda fibrer den består av.

  De allra bästa linorna kommer att öka antalet trådar för att stärka linan. Som ett resultat av detta är de mer motståndskraftiga mot skador, lättare att hantera och kan kastas med större precision

  Färg På Flätlinan

  Vissa menar att färgen på flätlinor spelar en stor roll, men i vår erfarenhet har det inte en allt för stor betydelse. Med det sagt kan det vara bra med färgglada alternativ som syns tydligare i vattnet, särskilt med tanke på att dessa flätlinor är så tunna - och per automatik mycket svåra att följa under ytan.

  Pris

  Flätlinor är dyrare än traditionella fiskelinor - ofta mellan 150-400 kronor. Så om du vill köpa en fiskelina kan det vara något extra att hålla utkik efter. Även om flätlinor kan vara dyrare och mindre använda än traditionella fiskelinor kan de erbjuda många fördelar beroende på dina fiskepreferenser.

  Sammanfattningsvis Om Flätlinor

  Nu har vi gått igenom de bästa flätlinorna som vi har testat i vårt test, samt gett dig en övergriplig förståelse över de olika modellernas för- och nackdelar. Vi har framför allt utvärderat våra toppval utifrån de faktorer som vi nämnt i ovan köpguide, men ofta testar vi produkterna mot varandra i ett direkt test för att upptäcka styrkor och svagheter.

  Vi hoppas att du med hjälp av denna information kan ta ett mer informativt val ditt köp av en flätlina, oavsett vad dina personliga behov än må vara.

  Vår Testprocess

  Marknadsanalys

  01

  Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

  Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

  Expertomdömen

  02

  Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

  Test Av Produkter

  03

  I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.