Fiska Efter Abborre: Våra Bästa Tips

SKRIVEN AV Felix Mattson  |  Guide, Fiske 

fiska abborre

Abborren är förmodligen den mest populära fisken att fiska efter här i Sverige, och av goda skäl. Dessa fiskar är vackra, går att fånga med relativt enkla metoder och gör utmärkta mat. Om du vill ha abborre på din meny är det här artikeln för dig.

De är utmärkta kämpar, leker snabbt, utgör en utmärkt födokälla för rovfiskar som gös och abborre och är en utmärkt maträtt. Här går vi igenom allt du behöver veta för att kroka din egna abborre.

Vad Är En Abborre?

Abborren. har fått sitt namn på grund av sin utmärkande gula eller gyllene färg som bryts av mörka vertikala ränder. Dessa "tigerstrimmor" är mer framträdande under leken hos hanarna, och omogna abborrar har dem kanske inte alls.

Det är inte en särskilt stor fisk, men den är ändå en eftertraktad art för sin utmärkta smak, och den har fått titeln "den ultimata pannfisken" för att återspegla detta. Men gul abborre är inte bara rolig att äta: det finns gott om hängivna abborrfiskare som kan intyga hur roligt det är att fånga dem också!

Det finns en del jätteabborrar där ute: den största gula abborren som någonsin fångats vägde in på drygt 2,5 kil. Men det är verkligen sällsynt. Du kan förvänta dig att regelbundet fånga dessa små djävlar på under ett halvt kilo. Som vanligt är honorna lite större än hanarna.

abborre-fiska

Abborre föredrar svalt vatten och tempererat klimat, och de trivs i vatten som är mellan 17-25 grader varmt. De tål kallare vatten mycket väl, men slutar växa när vattentemperaturen sjunker under 50 eller så. Varmt vatten är mindre förlåtande för abborrar, vilket begränsar deras sydliga utbredning, även om de växer större och snabbare där.

Var Kan Du Fånga Abborre?

Abborre finns i sötvatten och våtmarker och är lätt att hitta under höst- och vintermånaderna. Som rovfisk kan den hittas i nästan alla vatten. Mindre abborrar är mycket vanliga och tenderar att hålla sig nära den närmaste stranden, men om du vill sikta in dig på de stora, så bör du förmodligen ta en titt i mitten av kanaler, reservoarer eller vid ditt lokala kommersiella fiske. De flesta lokala kommersiella fisken är fyllda med karp och silverfiskar och det är dessa silverfiskar som utgör ett lätt byte för abborren. De imponerande stora abborrarna lägger inte på sig kilona genom att storäta maskar och maskar, utan genom att äta små mörtar och rödingar.

Det handlar inte bara om att identifiera vilka vatten som abborren lever i, utan det handlar om att hitta de exakta områden som abborren dras till. Först och främst bör du undersöka om det finns platser där abborren kan ligga i bakhåll för sitt byte, t.ex;

  • Någon snårig plats som ser ut att vara snårig.
  • Över ett hängande träd,
  • Liljor eller vass.

Så länge det finns ett hyfsat vattendjup där är det troligt att en abborre kommer att finnas där också. Ibland, särskilt på reklamfilmer som kan vara ganska "oansenliga", har man inte alltid tillgång till ett sådant område. Om så är fallet ska du leta efter de djupaste platserna i sjön, eftersom det ofta är i dessa områden som betesfisken samlas, särskilt när det är kallt. Förhoppningsvis kommer abborren inte långt efter.

Sjöar och Reservoarer

Gul abborre lever i sjöar och reservoarer av alla storlekar, men de tenderar att trivas och nå den största storleken i djupa, klara vattenmassor med en mängd olika livsmiljöer. I små sjöar och dammar tenderar abborren att snabbt överbefolkas, vilket leder till hämmad tillväxt. 

I de sjöar och reservoarer som abborren är hemma kan dessa fiskar hittas på ett stort antal olika djup, ofta med de minsta fiskarna som håller sig närmast stranden under större delen av året. De största abborrarna i en viss sjö finns oftast på djupt vatten, utom på våren då de söker sig till grunt vatten för att leka. 

Abborre gillar ofta områden med en blandning av stenar, grus och vattenvegetation, och de jagar oftast nära botten. Avfall och grunda rev som är omgivna av djupare vatten är bra ställen att hitta abborre på.

Floder

Abborre trivs inte alltid i floder på samma sätt som i sjöar, men det betyder inte att du inte kan ha ett lyckat abborrfiske i din lokala flod eller bäck. Som en allmän regel kan alla floder som har en sund population av gös också hysa gott om abborre. 

Stora, långsamt rinnande floder är vanligtvis det bästa sättet att fiska abborre, och stora vattendrag som Ohio och övre Mississippi är ofta utmärkta för abborrfiske. Planterade abborre är också vanlig i floder utanför sitt naturliga utbredningsområde, bland annat i Columbia River-systemet i nordvästra Stilla havet.

Abborre kan också leva i mindre floder och bäckar, särskilt i långsammare vattendrag. Abborre dras ofta till djupa hål och bassänger där strömmen inte är lika stark. De tenderar att hålla sig nära klippor i floder på samma sätt som de gör i sjöar, ofta svävar de runt fallhöjder, men rör sig mot grundare områden för att äta under varmt väder.  

Vilka Är De Rätta Förhållandena För Att Fiska Abborre?

Det är ingen hemlighet att nästan alla grova fiskar är mer villiga att äta i skymningen och gryningen, särskilt under soliga dagar, och när det gäller abborre är det inget undantag. Försök att basera dina sessioner på tidiga eller sena tider på dagen, annars kommer du att få uppleva att du fiskar hela dagen i onödan. Oftast kommer abborren ut ur sina gömställen precis när du vanligtvis packar ihop, när solen långsamt börjar försvinna bakom horisonten och ljusnivåerna sjunker.

Om du specifikt vill fiska abborre i din lokala flod rekommenderas det att du ägnar lite tid åt att ta reda på var de finns. Det är bäst att göra detta tidigt på dagen när de är mycket aktiva, de bästa platserna för att hitta dem är i eller nära de djupare delarna av floden, nära skydd såsom sly, buskar, träd och liljekonvaljer.

Vid den här tiden på dagen kan abborre ses jaga stim av småfisk och yngel. Om man ser abborrens karakteristiska ryggfena ovanför vattnet eller om småfiskar och yngel hoppar upp ur vattnet när abborren attackerar underifrån är det fantastiska tecken på att det finns aktiva abborrar i området. Under resten av dagen gömmer sig dock abborrarna i allmänhet i skydd där de kan ligga i bakhåll för förbipasserande bytesdjur. Detta kan ske i vilken del av floden som helst, och det är därför du måste komma ut tidigt så att du säkert vet var dessa irriterande fiskar befinner sig.

stor abborre fisketips

Abborre erbjuder fiskemöjligheter året runt, men dess rörelser är säsongsbetonade. I många sjöar kan du fånga fler eller större abborrar om du anpassar din taktik och teknik efter kalenderskiftet. 

Vårfiske Efter Abborre

Abborren söker sig till grunt vatten för att leka när vattnet når 10-14 grader. Tidpunkten varierar från så tidigt som i februari till så sent som i juni beroende på plats, men som en allmän regel börjar abborren leka precis när gösarna slutar leka i de flesta vatten.

Våren är en av de bästa tiderna för abborrfiske, eftersom de största abborrarna samlas i stort antal på grunt vatten.

Sommarfiske Efter Abborre

Små abborrar kan vanligtvis fångas på ganska grunt vatten året runt, men stora vuxna abborrar söker sig till djupare vatten när våren övergår till sommar. I juni är klippiga områden på 2-3 meters höjd vatten utmärkta måltavlor. I augusti kan du räkna med att fånga abborre på så djupt vatten som 10-15 meter. 

Höstfiske Efter Abborre

Hösten är en övergångssäsong för gul abborre, och även om de vanligtvis fortsätter att bebo djupa, steniga miljöer, är de ofta på väg när de aktivt letar efter mat inför vintern.

Vinterfiske Efter Abborre

Fiske efter abborre genom isen kräver ofta en del letande, men när du väl hittar fiskar är det troligt att du hittar många av dem. Bassänger och floder på medeldjup är de bästa platserna för att hitta abborre under isen i de flesta sjöar. Det är mer sannolikt att abborren hänger långt från botten på vintern än under andra årstider.

Bästa Beten För Att Fiska Abborre

Levande bete tenderar att vara det mest effektiva alternativet för abborre, och i allmänhet det enklaste. Otaliga abborrar har lockats av inget annat än en bit nattkräfta på en vanlig krok, och många barns tidigaste fiskeminnen handlar om att fånga abborre och solfisk på detta sätt.

Några av de mest effektiva levande beten för fiske efter gul abborre är följande:

Maskar

Det finns inget enklare eller effektivare bete för att fånga gul abborre än den klassiska daggmasken. Hela nattkräftor tenderar att vara lite för stora för abborre, så det är en bra idé att dela upp dem i mindre delar. Du kommer att missa färre bett och ditt bete kommer att hålla längre.

Mindre maskar, ofta kallade röda maskar, och trädgårdsmaskar kan användas hela.

Larver

En närbild av massor av maggots som fiskebete.

Larvbete som vaxmaskar och maggots (ibland kallade "spikar") läggs oftast till så ett litet jighuvud och används för isfiske.

Kräftor

Större abborrar biter lätt på kräftor. I sjöar där abborre delar livsmiljö med abborre anses abborre ibland vara en plåga eftersom den stjäl kräftor som är avsedda som abborrbete. 

Många fler beten för abborrfiske

Tro det eller ej, men det finns bokstavligen dussintals och åter dussintals bra beten som kan fånga abborre. En del är naturliga, en del är lite överraskande och en del är helt enkelt konstiga (men de fungerar).

Även om du inte råkar ha något av de vanligaste abborrbetten till hands kan du kolla in vår omfattande guide till det bästa betet för abborrfiske. Vi slår vad om att du kommer att hitta mer än ett alternativ.

Fiske Efter Abborre Med Beten och Jiggar

Fiske efter gul abborre med beten och jiggar tenderar att vara ett mer aktivt tillvägagångssätt än med hjälp av betesfiske. I många situationer är det också ett effektivt sätt att sikta på större abborrar snarare än små individer.

Ett brett utbud av beten och jiggar kan vara effektiva, och nyckeln är ofta att använda mycket mindre beten än vad man vanligtvis skulle använda för abborre eller gös. Några av de mest effektiva typerna av beten är: 

Jiggar

Detta är den överväldigande mest använda kategorin av beten för fiske efter gul abborre. De flesta av de bästa jiggarna för abborre är 1 till 2 tum långa. Jiggar av mjukplast är effektiva, mångsidiga och billiga, och några av de mest populära typerna är tube jigs, curly-tail jigs och split-tail jigs.

Små hårslingor och marabou-slingor (dvs. "crappie jigs") är också utmärkta val. 

Crankbaits

Även om det inte alltid är det första betet man tar till när man fiskar abborre, kan crankbaits vara mycket effektiva och är ett bra sätt att täcka en stor mängd vatten snabbt om man försöker hitta fisk.

De minsta crankbaitsen, som ofta kallas "micro cranks", är vanligtvis de bästa. 

Spinnare

Det finns två grundläggande typer av spinnare (spinnerbaits och in-line spinners) och båda kan fresta abborrar när de äter från botten eller på grunt vatten.

Skeddrag

Små skedar är ibland mycket effektiva, och jiggande skedar är en favorit vid djuphavsfiske.Lurens färg är också en viktig faktor. Abborre reagerar vanligtvis bra på ljusa färger som vitt och chartreuse, men de kan också bita på mer naturliga bruna och gröna toner som imiterar kräftor och andra bytesdjur.

Metalliska beten som skapar mycket ljus och blixtar är också affektiva, särskilt i grumligare vatten.

Fiskemetoder För Att Fånga Abborre

Ofta fångas abborre av sportfiskare som är ute och fiskar efter andra arter eller som en opportunistisk fångst om de upptäcks i en simbassäng som fiskas. Detta beror inte på att folk inte gillar att fiska abborre, långt därifrån, abborre är en fantastisk kämpe och är välkommen hos många sportfiskare, men de tar också beten som föredras av andra arter.

Abborre växer inte alls till enorma storlekar, en fisk på 1,36 kg (3 lbs) skulle betraktas som ett mycket bra exemplar. Därför bör man använda en huvudlina på 1,3-1,5 kg (3-3,5 lb), som är tillräckligt stark för i stort sett vilken abborre som helst som du fångar i en liten flod.

När man följer en måttligt snabb simning krävs ett snabbt slag, men när man använder float ledgering har floaten en tendens att sjunka något, lyfta upp ur vattnet eller röra sig något åt sidan. Detta kan pågå från ett par sekunder till över en minut innan abborren tar betet ordentligt, vilket gör att flötet glider iväg.

Om du fiskar i snabba vatten där det inte är lämpligt att fiska på trotting, byt till en enkel ledger med länk eller en rigg med glidande ledger. Vikten som krävs för att riggen bara ska hålla sig på botten kommer att avgöra vilken du behöver använda.

Denna typ av fiske kräver ett spö med snabb aktion eller en känslig spötip. Mindre abborrar har en tendens att dra spetsen skarpt runt ett par gånger innan de tar betet ordentligt, medan större abborrar kan få spetsen att rycka sig ganska länge innan de ger en positiv indikation på att de ska slå till, precis som de gör när de flyter.

När du fiskar på grunt vatten, runt 30-60 cm, använd en enkel rigg och ha ingen vikt på linan, detta förhindrar att den stänker när den kommer in i vattnet och skrämmer bort fisken. Realistiskt sett är det enda betet som lämpar sig för denna typ av fiske en stor hummermask eller en minnow som ger tillräcklig kastvikt men som inte stänker när den kommer in i vattnet.

Se till att använda en slapp lina från kroken till spetsen på spöet för att se till att abborren inte känner något motstånd när den tar masken. Bettet kan börja med ett par lätta hugg innan linan dras åt, vilket indikerar att det är dags att slå till. Man kan uppmuntra till bett genom att försiktigt rycka i betet för att ge det lite rörelse eller för att omplacera det på botten från tid till annan.

Abborre kan fångas med hjälp av en liten spinnare, men för att denna metod ska vara genomförbar krävs det gott om utrymme för att både kasta och arbeta spinnaren genom vattnet. 

Vår Testprocess

Marknadsanalys

01

Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

Expertomdömen

02

Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

Test Av Produkter

03

I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.