3 Bästa Kräftbur & Kräftmjärde (2023): Bäst i Test

SKRIVEN AV Felix Mattson  |  Köpguide 

kräftbur bästa

Kräftor är en av vattnets främsta delikatesser, och något som vi flitigt äter här i Sverige. Men för att fånga dessa krävs det att du använder dig av rätt kräftbete, men också en stabil och funktionell kräftbur.

Att fånga kräftor må vara relativt enkelt, men att välja den bästa kräftburen är lättare sagt än gjort. Denna burar är billiga och lätta att köpa, men på grund av det stora utbudet av kräftburar kan det vara lite svårt att välja den bästa modellen. Men du behöver inte oroa dig eftersom vi har samlat all information, funktioner och specifikationer för kräftburar och förberett en lista över de bästa alternativen som vi har testat.

För mer bakgrundinformation inför ditt köp kan du kolla in vår köpguide.

1. Carapax Kräftmjärde Fritid

Bäst i Test Kräftbur

Carapax Kräftmjärde Fritid

SPECIFIKATIONER:

Material: Plast

Storlek: 50x26x24 cm

Betesbox: Nej

FÖRDELAR:

 • Hållbar och stark konstruktion
 • Smart och enkel hantering
 • NACKDELAR:

  • Betesbox ingår inte

  Robust Och Mångsidig Kräftbur

  Den här kräfburen från Carapax är en mindre version av deras yrkesmodell, emn som behålalr alla de extra funktioner som kommer med den större modellen. Med en framträdande konstruktion och en stark struktur i formsprutat plast kan du vara säker på att den inte går sönder. Strukturen är vinylbelagd för att skydda den mot korrosion och hårda saltvattenmiljöer. Belagd i svart färg ger perfekt kamouflage i sumpiga vatten.

  Storleken på denna fälla möjliggör en stor fångst såsom havskräftor eftersom den mäter in på 50x26x24 cm. Basen på denna kräftbur är platt och sitter perfekt på botten så att kräftdjuren kan komma in. Det finns två stora koniska ingångar på varsin sida så att kräftorna kan komma in och inte lämna fällan.

  Denna kräftbur är lätt också enkel att bära med sig eftersom toppen har två kraftiga handtag, och plastkonstruktionen väger inte särskilt mycket. Nackdelen i jämförelse med andra modeller i mjukare garn är att den inte kan fällas ihop lika väl. Men det positiva är att du kan förvara liknande modeller på varandra smidigt.

  Frabills kräftfällor erbjuder värde för pengarna och lång livslängd tack vare sin hållbara konstruktion. Dessa egenskaper gör dem till den bästa kräftbur i vårt test, men kom ihåg att betesboxen i bilden inte ingår i priset.

  bäst i test logo dark

  2. Carapax Kräftmjärde Yrkes

  Bästa Kräftbur För Havskräfta

  Carapax Kräftmjärde Yrkes

  SPECIFIKATIONER:

  Material: Garn

  Storlek: 57x27x27 cm

  Betesbox: Nej

  FÖRDELAR:

 • Väldigt smidig hantering
 • Lätt att bära
 • Stort utrymme för fångst
 • NACKDELAR:

  • Inte den bästa hållbarheten i jämförelse med hårdare kräftburar

  Smidig Och Stor Kräftbur För All Typ Av Kräfta

  Letar du efter ett mycket smidigt alternativ so mär skapad av mjukare och lätta material i en nätkonstruktion kan Carapax kräftmjärde Yrkes vara en bra modell för dig. Till skillnad från föregående modell är denna skapad i garn vilket också innebär att ingångarna är i mjukare konstruktion och är helt näst intill helt rymningssäkra.

  När du väl vill tömma mjärden kan du också enkelt öppna ena gaveln för att göra detta. Hanteringen är således helt smärtfri och går väldigt snabbt om du har många sådana fällor utsatta i vattnet. Att den är så pass lätt och hopfällbar gör det också enkelt att transportera från plats till palts.

  Storleken på kräftburen är 57x27x27 cm och kommer med en två ingångar som gör det lättare för kräftdjur att komma in i burarna. Storleken gör den perfekt för större kräftfångster såsom havskräftor, men kan också fånga annan fisk och dylikt om du har tur.

  Ytterramarna är skapade i formsprutad plast vilket ökar hållbarheten något och förhindrar trassel. Även då det inte har samma hållbarhet som en kräftbur i metall eller plast är det fortfarande bra med tanke på dess smidighet och pris.

  3. Wiggler Mörtstuga

  Bästa Långa Kräftbur

  Wiggler Mörtstuga

  SPECIFIKATIONER:

  Material: Garn

  Storlek: 65x32x32 cm

  Betesbox: Nej

  FÖRDELAR:

 • Mycket stor
 • Simpel och lättanvänd design
 • NACKDELAR:

  • Inte den bästa funktionaliteten

  Gigantisk Kräftbur Med Simpel Design

  Wigglers kräftbur kommer med en extra lång konstruktion som sträcker sig upp till 65x32x32 cm och gör det möjligt att fånga havskräftor och större kräftdjur. Designen är väldigt simpel och konstruerad som en lång avlång cylinderbur.

  Ingångarna på båda sidorna har ett separationssystem som gör det omöjligt för kräftorna att ta sig ut. Det är däremot inte lika enkelt att ta ut fångsten eller fylla på betesboxen när du behöver göra det som de andra modellerna på denna lista.

  Men om du letar efter något simpelt kan Wigglers Mörtstuga helt klart vara ett bra val, men kom ihåg att kostnaden är lite högre. Detta beror till stor del på storleken av det, vilket är perfekt för att fånga större kräftor och öka chansen för att fånga de.

  Kräftbur - Köptips

  Innan du bestämmer dig för vilken kräftbur som är rätt för dig, gäller det att veta vad du är ute efter. I och med att det finns så många alternativ på marknaden kan det vara bra att veta vad man ska kolla efter för att välja den bästa buren. Här är några av de viktigaste faktorerna att hålla reda på:

  Bärbarhet & Transport

  Bärbarheten av en kräftbur är en viktig faktor att titta på, för om du regelbundet försöker att fånga kräftor innebär det att du måste bära alla fällor till och från förvaringsutrymmet till vattnet. Att ha en portabel fälla är den bästa lösningen eftersom det gör det lätt för dig att bära den.

  De flesta fällor är hopfällbara, vissa är vikbara och andra är fasta stålburar. De hopfällbara och vikbara fällorna är idealiska eftersom de kräver mindre utrymme för att stapla mer och dessutom är lätta. Att förvara och transportera dessa typer av fällor är relativt enkelt och utan större ansträngning.

  Fasta metallburar kan vara lite tunga men de kan också staplas upp men kräver mer utrymme. Om du inte har problem med att spara utrymme är dessa också ett bra alternativ annars är kollapsfällor mycket bättre för att spara utrymme.

  Uppsättning & Hantering

  Det kan vara enkelt att sätta upp en kräftbur, men det kan vara svårt att tömma den. Om fällan har en liten ingång kan det bli svårt att tömma den om du har en stor fångst. Men en fälla med en större ingång kan låta den fångade kräftan springa iväg efter att ha mumsat på kräftbetet. Så du bör alltid ta hänsyn till storleken på din fångst som är relevant för din kräftburs ingång.

  De flesta fällor har en separat dörr för att sätta in betet och tömma din fångst. Detta gör det mycket lättare för dig att utan ansträngning samla in dina läckra kräftor. Så som alltid bör du överväga den mest praktiska fällan för att enkelt kunna samla in kräftor.

  Hållbarhet & Slitstyrka

  Hållbarhet är en viktig aspekt att titta på när du köper en kräftbur. Du vill inte köpa en fälla som inte håller så länge innebär att du måste laga den titt som tätt, eller byta ut den. En hållbar kräftbur däremot förblir robust även under svåra förhållanden och de som är tillverkade av stål eller belagda material är långlivade på grund av de korrosionsskyddande egenskaperna.

  Lättare plastburar kan vara billigare och lättare att transportera, men det kommer ofta på bekostnad av des hållbarhet i det långa loppet. Men låt oss ta en närmare titt på jsut materialval, och hur detta påverkar din kräftbur.

  Material och konstruktion

  Det viktigaste att titta på i en kräftbur är materialet som används i den. Hållbarheten hos en kräftbur beror som sagt till stor del på dess materialval och konstruktion. De flesta burarna är tillverkade av högkvalitativt stål konstruerat i en nätkonstruktion. Detta ger robusthet och en skyddande vinylbeläggning skyddar den även mot korrosion. 

  Eftersom fällorna måste tillbringa större delen av sitt liv under vatten och under extrema påfrestningar i form av slitage är en burkonstruktion av metallnät vad du bör titta på innan du köper en.

  Medan vissa fällor är tillverkade av stål har andra ett starkt nylonnät som kan vara långvarigt med lite underhåll här och där. Dessa kräftburar är dessutom hopfällbara och lätta att bära med sig. Så om du är ute efter att spara lite utrymme så är burar skapade av mjukare material i en nätkonstruktion också ett bra val för kräftfiskefällor.

  Vikt

  Det är också viktigt att kontrollera vikten på en kräftburen, för ju tyngre den är, desto svårare är den att bära. De flesta metallfällorna är tunga men de erbjuder extrem hållbarhet och ger en stor fångst beroende på kräftdjurspopulationen.

  Det finns lätta och hopfällbara fällor som är lätta att bära med sig och fungerar lika bra som sina tunga motsvarigheter i metall. Om du letar efter lätta fällor är fällor av nylonnätstyp eller hopfällbara metallfällor ett idealiskt val.

  Men om du inte har några problem med lite extra vikt och vill ha en långvarig kräftbur är metall det bästa alternativet för dig. Men det är ett bättre alternativ att välja en produkt som är både lätt och hållbar i längden.

  Design & Form

  Kräftfällans utformning beror på de material som används för att konstruera dem. Huvudsakligen är metallfällorna utformade som fyrkantiga eller rektangulära nätburar, cirkulära eller torpedformade burar. Nätfällor finns i olika former och de vanligaste är rektangulära eller kupolformade. 

  Metallburar har antingen en eller flera ingångar som är konformade och dessa är enkelriktade, vilket innebär att kräftan inte kan fly från fällan. Vissa metallburar har beteshållare och en separat dörr för att ladda den med bete och tömma fällan enkelt. 

  Nätburar är oftast hopfällbara med metallstänger som stödstruktur. Dessa typer av fällor har vanligen två eller fler tunnelliknande ingångar som är enkelriktade och betet måste läggas in genom ingångshålet och fällan måste också tömmas på det sättet. Varje utformning av kräftfällor har sina egna fördelar och du bör välja en utformning enligt dina behov.

  Plats För Kräftbetet

  När allt är sagt och gjort får du inte glömma kräftbetet, för utan bete kommer du bara att fånga lite tång eller skräp. Vissa fällor är utrustade med en beteslåda, antingen i cylindrisk eller rektangulär form, och andra har en nätpåse för att placera betet.

  Om fällan är utrustad med en beteslåda behöver du bara fylla den och låta betet göra sin magi. Men om du måste köpa till en sådan, välj den klokt, för om hålen är bredare kan betet ta slut snabbt. Kräftor har ett brett spektrum av kostvanor, så välj ditt bete i enlighet med detta och så att det passar in i beteslådan för att locka till sig så många läckra kräftor som möjligt.


  Frågor & Svar Om Kräftfiske

  Kan jag använda kräftburar för andra typer av kräftdjur och fiskar?

  Svar: Ja, du kan använda dessa fällor för att fånga räkor, krabbor, småfiskar och till och med hummer. 

  Är kräftbur i metall vikbara?

  Svar: Nej, de kräftbur av metall som finns på vår lista är inte hopfällbara, men nätfällorna är hopfällbara och lätta att bära.

  Hur fungerar kamouflage för att fånga kräftor?

  Svar: Fällorna på vår lista är belagda med svart vinyl som smälter in i det mörka vattnet och omgivningen och gör att de inte märks. Eftersom alla djur håller sig borta från stora ljusa färgglada föremål uppfattar de dem som rovdjur och håller sig borta från dem.

  Hur fungerar kräftburar?

  Svar: kräftbur fungerar genom att locka kräftdjuren till betet i fällan. Eftersom de har ett starkt luktsinne flockas de mot fällan och när de väl har gått in i fällan kan de inte lämna den på grund av den enkelriktade ingången.

  Hur länge ska kräftburen lämnas i vattnet?

  Svar: Att lämna fällan i vattnet beror på hur tät kräftorna är i området. Att lämna den i vattnet från någonstans runt några timmar till över natten rekommenderas för en stor fångst.

  Vilken kräftbur fungerar bäst?

  Svar: Alla de fällor som anges här fungerar bättre. Varje typ av fälla har sina egna fördelar och det beror på dina behov och hur du planerar att använda den.

  Spelar maskhålen och ingångsstorleken någon roll för en kräftbur?

  Svar: Ja, maskhålen och storleken på fällans ingång spelar verkligen roll. Om storleken på hålen och ingången är större än din fångst skulle du inte kunna fånga kräftorna. Välj alltid ett maskhål och en fångstöppning av lämplig storlek för din kräftbur.

  Vilket är det bästa stället att placera en kräftbur på?

  Svar: Kräftburar är mest effektiva på grunt vatten, det vill säga en flod eller en sjö. Det kan vara fördelaktigt att placera kräftfällor under vattnets yttre kant. I sötvatten är kräftor vanligast.

  Sammanfattningsvis Om Kräftburar

  Nu har vi gått igenom de bästa kräftburarna som vi har testat i vårt test, samt gett dig en övergriplig förståelse över de olika modellernas för- och nackdelar. Vi har framför allt utvärderat våra toppval utifrån de faktorer som vi nämnt i ovan köpguide, men ofta testar vi produkterna mot varandra i ett direkt test för att upptäcka styrkor och svagheter.

  Vi hoppas att du med hjälp av denna information kan ta ett mer informativt val ditt köp av kräftmjärde, oavsett vad dina personliga behov än må vara.

  Vår Testprocess

  Marknadsanalys

  01

  Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

  Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

  Expertomdömen

  02

  Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

  Test Av Produkter

  03

  I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.