Bästa Drag För Att Fiska Abborre

SKRIVEN AV Felix Mattson  |  Köpguide 

abborre-med-vobbler-i-munnen-1024x683

De bästa dragen för att fånga abborre, baserat på vår erfarenhet och expertis, är wobblers, jiggar, och spinnare. I den här guiden tar vi en närmare titt på de olika typerna av beten för att hjälpa dig att förbättra dina chanser att kroka en fisk. Oavsett om du är en erfaren basfiskare eller nybörjare kommer våra tips att vara till nytta.

För mer bakgrundinformation inför ditt köp kan du kolla in vår köpguide.

1. Rapala Jointed Shad Rap Wobbler

Bäst i Test Wobbler För Abborre

Rapala Jointed Shad Rap Wobbler

SPECIFIKATIONER:

Längd: 7 cm

Vikt: 13 g

FÖRDELAR:

 • Mångsidig användning
 • Prisvärd
 • Svävande design
 • NACKDELAR:

 • Lite större i storleken
 • Mest Flexibla Och Effektiva Wobbler För Abborrefiske

  Vi anser att Rapala Jointed Shad Rap är det bästa och mest mångsidiga sötvattensfiskedraget på marknaden. Den djupa dykaren är bäst i de flesta situationer för abborrfiske, eftersom den håller sig suspenderad på ett visst djup. Detta gör att du kan rikta in dig på fiskar som abborre som är mindre benägna att bita om de ser ditt bete som kommer ovanför eller under dem.

  Det här betet är perfekt för abborrefiske på sjön, där du kan behöva kasta ut betet längre ut. Den finns i några olika färger, även om silver och andra betesfiskfärger fungerar bäst. Du kan kasta och hämta det här betet, men det är riktigt produktivt när du trollar för att hitta en fiskeskola. Den här modellen fungerar också mycket effektivt vid spinnfiske. Den kan dock inte användas vid isfiske.

  bäst i test logo dark

  2. Daiwa Bait Junkie Jigg Minnow

  Bäst i Test Jigg För Abborre

  Daiwa Bait Junkie Jigg Minnow

  SPECIFIKATIONER:

  Längd: 8 cm

  Vikt: 4 g

  FÖRDELAR:

  • Du får 8 st i en förpackning
  • Många olika färger
  • Billig

  NACKDELAR:

  • Kan smälta i varmt väder

  Billig Men Effektiv Jigg För Abborre

  Vi anser att det svenska märket Daiwa har den bästa jiggen för abborrfiske. Deras Bait Junkie Jig kommer i en billig förpackning med 8 olika jiggar i olika färger för att göra det enkelt att experimentera och hitta den färg som fungerar bäst.

  Den här jiggen är tillverkad av mjuk och elastisk plast som fungerar bra i en sjö eller flod. Det elastiska materialet gör också att just den här typen av jigg tål fler bett än andra typer på marknaden idag.

  Daiwa har skapat Elastomax, ett lätt flytande material som gör att jiggen alltid ligger uppåt om den ligger på botten av vattnet. This Asylum rekommenderade också denna produkt för abborrfiske eftersom den inte bara har en naturlig doft och smak, utan dessa element lockar till sig rovfisk utan att misslyckas.

  3. Blue Fox Vibrax Flake 2 Spinnare

  Bäst i Test Spinnare För Abborre

  Blue Fox Vibrax Flake 2 Spinnare

  SPECIFIKATIONER:

  Längd: 8 cm

  Vikt: 4 g

  FÖRDELAR:

  • Bra och simpel snurrning
  • Tydlig färg för varierat vatten
  • Billig

  NACKDELAR:

 • Liten
 • Spinnare Som Uppskattas Av Många Olika Fiskearter

  Blue Fox spinnare är ett utmärkt bete för abborre, gädda, öring och asp eftersom den har en tilltalande design och färg. Dessutom är spinnfunktionen tillräckligt övertygande för att lura fisken att tro att den är ett byte. Ställd på olika hastigheter är det här smala betet lätt att rulla in utan att offra någon av de funktioner som gör den till en så bra fångstvara.

  Den enda nackdelen är att den är väldigt lätt, vilket gör det svårt att kasta längre ut. Med andra ord skulle vi välja ett annat spö när vi behöver en längre kastlängd.

  Bete För Abborre - Köptips

  För att öka dina chanser att fånga en abborre måste du använda rätt bete. Men vilket bete som är bäst kan vara en svårare fråga att besvara, särskilt med tanke på det stora antalet alternativ som finns. Här är några faktorer att titta efter i ett bra lockbete för abborrfiske:

  Typ Av Fiskedrag

  När du försöker fånga abborre är det första du bör tänka på vilken typ av bete du ska använda. Även om det finns många beten som kan hjälpa till att fånga abborre är inte alla beten effektiva vid varje tillfälle. Nyckeln är att veta när varje bete fungerar bäst. Som en allmän vägledning går jag efter förändringar i vattentemperaturen. När vädret blir varmare fungerar större beten med snabbare retrievers bra eftersom fisken tenderar att vara mer aktiv. Under vintermånaderna när vattnet är kallare ger dock små rörelser och mindre beten oftast bättre resultat eftersom fisken är mindre aktiv.

  Wobbler För Abborre

  Mitt favoritbete för abborre är små hårda beten, och de kan ta en hel del träffar när vattnet fortfarande är ganska varmt. Leta efter wobblerbete som är mellan 6 och 9 cm långa, eftersom de brukar fungera bäst för abborre. Tänk också på hur djupt betet kommer att gå under vattnet baserat på storleken på dess lamell (den tunna, platta biten som är fäst på betets framsida). Ju större lamellen är, desto djupare kommer det att dyka.

  Det snabbaste sättet att locka till sig abborre är att använda en kort, stubbig kropp som ger en snabb vickning. Av någon anledning gör detta abborrarna galna, och i klart vatten kan man se dem uppfatta vibrationerna och rusa mot betet på flera meters avstånd.

  Den här tiden på året är abborrarna ofta fortfarande ganska utspridda och det är då wobblers fungerar bäst eftersom de kan arbeta snabbt genom vattnet.

  Jiggar För Abborre

  När vattentemperaturen sjunker är abborren ofta mindre aktiv och tenderar att hålla sig nära botten i sin livsmiljö. För att effektivt locka dessa fiskar behöver du ett bete som kan fiskas långsamt samtidigt som det ligger nära botten utan att hindras. Mjuka jiggar fungerar perfekt för den här uppgiften - särskilt när de kombineras med en ogräsfri rigg.

  Storleken på ditt bete är också avgörande vid den här tiden på året. Prova beten som sträcker sig från 4-9 cm, beroende på den genomsnittliga storleken på abborren i ditt fiskeområde. Använd en krok med bred öppning som matchar betet, storlek 1/0 till 3/0 räcker oftast.

  Du kan rigga betet så att det inte fastnar i ogräs. På så sätt har du större chans att fånga en fisk när den biter på betet.

  Spinnare För Abborre

  Även om spinnare är mindre vanliga än wobblers och jigs kan de fortfarande vara effektiva när du fiskar efter abborre. Mindre spinnare på 10-15 gram är vanligtvis mest framgångsrika. En kompakt modell gör dessutom att du kan kasta linan längre med ett kastspö.

  Börja med att kasta ut din lina och spinnare i djupet. För att hålla ett öga på hur djupt du fiskar och för att göra det enklare att kasta på alla djup, notera tiden tills spinnaren når botten.

  Färgval På Bete För Abborre

  Det finns ingen korrekt färg att använda. Vattnets temperatur och klarhet kan hjälpa dig att avgöra vilka färger som fungerar bäst. Prova några olika färger för att se vad som fungerar bäst för dig.

  Det klara höstvattnet - jag gillar levande färger under den här säsongen. Slime Curd och Headlight är två av mina favoriter.

  Höstens grumliga vatten - Ett bete med en mörk siluett fungerar bäst under dessa förhållanden. Sangria och Motor oil brukar vara bra färger för dessa typer av situationer.

  Vinterförhållanden med klart vatten kan vara svåra att fiska i, men jag tycker att ljusare beten är mer framgångsrika. Mina favoritfärger är Official Roach och Bass Orange.

  Vid vinterfiske i mörkt vatten föredrar jag ett mörkare bete så att fisken lättare kan se det. Seaweed och Sweet Plum är två av mina favoritmönster för denna typ av fiske.

  Som en allmän regel bör man använda beten som har en färg som liknar målfiskartens naturliga föda. I det här fallet är det abborre."

  Storlek

  Storleken på betet du använder är avgörande när du fiskar efter abborre. Eftersom abborrar sällan väger mer än 1-2 kilo har de relativt små munnar. Följaktligen är mindre beten effektivare när det gäller att locka dem. Om du skulle använda ett stort gäddbete skulle abborren skrämmas bort.

  Som ett generellt förslag rekommenderar jag att du begränsar betets storlek när det gäller tjocklek; cirka 7-10 cm är idealiskt. Detta kan dock skilja sig åt beroende på om du använder en wobbler eller spinner istället.

  Vikt

  Även om vikten kanske inte verkar vara så stor är den ändå värd att tänka på. Jag rekommenderar att du använder ett lättare bete vid framför allt abborrfiske. De är mer benägna att gå på något som kräver mindre ansträngning från deras sida, så välj beten mellan 5-20 gram.

  Material & Slitstyrka

  Om du vill fiska abborre med bete är det viktigt att dina beten är hållbara och håller länge. Det är inte bara jobbigt att ständigt behöva köpa nya beten, utan det blir också snabbt dyrt. Så generellt sett är det värt att spendera lite mer pengar i förväg på beten av bättre kvalitet.

  Sammanfattningsvis Om Beten För Abborrefiske

  Nu har vi gått igenom de bästa dragen för abborre som vi har testat i vårt test, samt gett dig en övergriplig förståelse över de olika modellernas för- och nackdelar. Vi har framför allt utvärderat våra toppval utifrån de faktorer som vi nämnt i ovan köpguide, men ofta testar vi produkterna mot varandra i ett direkt test för att upptäcka styrkor och svagheter.

  Vi hoppas att du med hjälp av denna information kan ta ett mer informativt val ditt köp av abborredrag, oavsett vad dina personliga behov än må vara.

  Vår Testprocess

  Marknadsanalys

  01

  Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

  Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

  Expertomdömen

  02

  Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

  Test Av Produkter

  03

  I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.