Bästa Fiskedrag För Fiske Av Öring

SKRIVEN AV Felix Mattson  |  Köpguide 

bete öring havsöring

Precis som andra fiskarter har sina favoritbyten har havs- och bäckröding vissa beten som de föredrar. Det som fungerar i ett område kanske inte fungerar i ett annat, så det är viktigt att du gör dina efterforskningar innan du ger dig ut på fiskeutforskning. Här är några av de grundläggande beten som svenska sportfiskare använder för att fånga havs- och bäcköring.

För mer bakgrundinformation inför ditt köp kan du kolla in vår köpguide.

1. Rapala Original Wobbler

Bästa Wobbler För Havsöring & Bäcköring

Rapala Original Wobbler

SPECIFIKATIONER:

Längd: 11 cm

Vikt: 6 g

FÖRDELAR:

 • Mycket lätt och smidigt bete
 • Mångsidig
 • Flytwobbler
 • NACKDELAR:

 • Svår att kasta långt
 • Original-betet Från Rapala Som Alltid Levererar

  På första plats har vi Rapala Orginal Wobbler. Det är ett fantastiskt bete för fiskeentusiaster och det är lätt att se varför det har varit så framgångsrikt; företaget som skapade det, lade grunden för Rapala-varumärket med denna produkt. Faktum är att av alla wobblers globalt är detta den mest sålda.

  Den flytande wobblern är effektiv för spinnare och trollers, vilket gör den till ett mångsidigt bete. Vi brukar använda den här när vi fiskar öring i Sverige på grund av dess lilla storlek som gör att vi kan placera den på det perfekta djupet för att öringen ska bita. Även om andra beten kan fungera bättre för havsöring, gör kompaktheten och flytdesignen på denna den idealisk och lätt att fiska i Sveriges floder, sjöar, etc.

  Det här betet är kanske inte det bästa alternativet för fiske i havet, men det är ett bra val för öringsfiske i floder och sjöar.

  bäst i test logo dark

  2. Rapala X-Rap Peto Jerkbait

  Bästa Jigg För Öring

  Rapala X-Rap Peto Jerkbait

  SPECIFIKATIONER:

  Längd: 14 cm

  Vikt: 39 g

  FÖRDELAR:

 • Kan kastas långt
 • Hybrid av wobbler och jigg
 • NACKDELAR:

  • Lite dyrare modell

  Hybrid-jigg Som Är Mycket Effektiv För Att Fånga Havsöring

  Rapalas X-Rap förtjänar en plats på min lista över de bästa bettena för öringfiske. Detta jerkbait tog ursprungligen vägen till saltvatten från sötvattensfisket efter abborre, men har sedan dess antagits av många sportfiskare som jagar havsöring.

  Det långa och slanka hårda betet har en läppad design som gör att det simmar som en plugg eller jerkbait, och även trollar effektivt. Det är faktiskt en korsning mellan en klassisk wobbler och jigg - och det fungerar bra!

  Jag använder X-Rap-betet genom att kasta ut det och arbeta tillbaka till båten med jämna mellanrum. När öringen är svår att fånga använder jag en paus och en ryckkadens. Om öringen är utspridd drar jag långsamt ut betet samtidigt som jag håller i spöet och ger sedan betet ett hårt ryck med några sekunders mellanrum. X-Raps förmåga att snabbt hitta fisk och provocera fram ett bett gör den till ett av mina bästa beten för havsöring - den bör definitivt finnas med på din lista över bästa tillgängliga beten för havsöring.

  3. Blue Fox Vibrax Flake 2 Spinnare

  Bästa Spinnare För Öring

  Blue Fox Vibrax Flake 2 Spinnare

  SPECIFIKATIONER:

  Längd: 8 cm

  Vikt: 4 g

  FÖRDELAR:

  • Enkel att veva in
  • Tydlig färg för varierat vatten
  • Billig

  NACKDELAR:

  • Väldigt lätt

  Spinnare Som Uppskattas Av Många Olika Öring

  Det här betet från Blue Fox är perfekt för fiske efter öring, gädda, abborre och många andra fiskar. Den har en unik design och färg som kan tilltala många olika typer av öring. När den rullas in har den en fantastisk spinnfunktion som får den att se ut som en bytesfisk. Tack vare den smala designen är den inte heller svår att rulla in. Se dock till att rulla in den i olika hastigheter för att verkligen sälja den som betesfisk.

  Den enda nackdelen är att den är väldigt lätt, vilket gör det svårt att kasta längre ut, men om du håller dig inom räckhåll för de flesta öringar. Har med andra ord fungerat bra i mindre floder och bäckar och till och med sjöar, men är kanske inte det bästa valet för fiskeutflykter med havsöring.

  4. ABU Jazz Skeddrag

  Bästa Skeddrag För Öring

  ABU Jazz Skeddrag

  SPECIFIKATIONER:

  Längd: 12 cm

  Vikt: 10 g

  FÖRDELAR:

 • Oregelbundet rörelsemönster i vattnet
 • Litet och smidigt skeddrag
 • NACKDELAR:

  • Inte den bästa slitstyrkan

  Litet Och Smidigt Skeddrag Perfekt För Att Fånga Bäcköring

  Abu Spoon Drag är en beprövad modell från ett välrenommerat företag som är känt för sin högkvalitativa fiskeutrustning. Just den här skedens rörelsemönster är oregelbundet och fungerar bäst vid trolling i långsammare hastigheter, vilket gör den till ett av havsöringens favoritbete.

  Dessutom avger betet massor av ljusstrålar och vibrationer, vilket innebär att det lockar fiskar från längre avstånd än andra beten. Även om guld är det mest populära färgvalet bland sportfiskare som fiskar efter havsöring kan silver också vara effektivt - särskilt i klart vatten.

  Du kan fiska det här betet på många olika sätt: kasta det, trolla det eller låta det sitta stilla och locka fisken till dig. Just det här betet är perfekt för att fånga öring, men vi har haft framgång med andra typer av fiskar också. Den enda gången vi förlorade skeden under fisket var när vi försökte rulla in en stor havsöring.

  Drag För Öring & Havsöring - Köptips

  Det kan vara svårt att bestämma sig för vilken typ av bete man ska använda för att fånga öring. Men oroa dig inte, det finns många beten som fungerar bra för att fånga öring. Öring är en fisk som gillar att äta det som finns tillgängligt. När du försöker bestämma vilket bete som är rätt för ditt öringfiske finns det några saker du måste tänka på.

  Typ Av Fiskedrag

  Tänk på vilken typ av fiskedrag du vill använda. Du kan välja mellan många olika typer. Vissa beten fungerar bra för att fånga havsöring eller öring.

  Spinnare För Öring

  Om du är nybörjare eller bara vill ha ett enkelt och effektivt sätt att fånga öring är spinnare ett bra alternativ. Spinnare består av ett trådskaft med ett eller flera blad som skapar störningar i vattnet när de snurrar, vilket gör att fiskar lockas till betet.

  En fördel med att använda en spinnare är att dess vikt och storlek gör det möjligt att kasta mer exakt på kortare sträckor, vilket kan vara fördelaktigt när du fiskar efter bäckröding i floder eller liknande miljöer. Den mindre storleken innebär dock också att de är mindre effektiva vid långväga kast om du fiskar efter havsöring i öppet vatten. Om distanskastning är ditt mål kanske du ska leta efter en spinnare med en något tyngre vikt.

  Wobbler För Öring

  Wobbler är en utmärkt typ av fiskedrag för havsöring eftersom den kan kastas mycket långt. Detta är idealiskt eftersom öring är skygg, så du behöver inte komma så nära för att nå ut med betet.

  Vilken typ av wobbler du använder - flytande eller sjunkande - beror till stor del på var du ska fiska. Om du kastar nära stranden i en flod, till exempel, ska du välja en flytande modell. När du fiskar öring på djupare vatten ska du däremot välja ett sjunkande bete.

  En annan fördel med wobblers är deras oregelbundna rörelser under vattnet - något som rovdjur finner oemotståndligt. Var dock noga med att välja rätt storlek och färg utifrån din miljö; det finns många olika typer på marknaden idag.

  Jigg För Öring

  Jiggar är ett populärt bete för att fånga havsöring, men inte lika vanligt när man fiskar efter bäcköring. De har en rund blyvikt som fästs på kroppen med en lina eller ett förband, vilket gör att de är mycket mångsidiga och kan användas på olika platser, t.ex. floder eller sjöar. Jigs finns också i olika storlekar och färger, vilket gör det lätt att hitta en som passar just dina behov när du fiskar efter öring.

  Skeddrag För Öring

  Traditionella öringfiskare har använt skedar som bete under lång tid, till och med innan moderna beten blev populära. Oftast är en smal och långsträckt sked bäst, men olika typer kan också vara effektiva. Skedar kan ibland agera oregelbundet, vilket gör dem lockande för fiskar som är på jakt samtidigt som de är lätta att använda för fiskare. Skedens form har också betydelse eftersom den ger tydliga krusningar i vattnet som lockar vissa fiskar

  Storlek

  Storleken på ditt fiskedrag kommer alltid att vara en viktig faktor för din framgång när du fiskar. Detta beror på att större modeller vanligtvis har större chans att fånga större fiskar och vice versa för mindre modeller med mindre fiskar

  När det gäller öring specifikt är det bästa alternativet vanligtvis något på den mindre sidan eftersom det är lättare för dem att gå efter beten som inte är för stora. Fast om du försöker fånga havsöring kanske det skulle fungera bättre att överväga att använda ett större bete eftersom de tenderar att vara större själva jämförelsevis.

  Som ett allmänt råd är dock det bästa du kan göra att testa olika vatten med olika stora beten tills du hittar det som fungerar perfekt för både det område och den säsong där du oftast fiskar efter öring.

  Färgval

  Färgerna på betet spelar också roll för hur framgångsrik du är vid öringfiske. När du fiskar efter öring är det ofta bäst att använda naturliga färger som smälter in i miljön och ser ut som deras naturliga föda. Ljusa färger kan dock ibland vara mer effektiva under mulna dagar. Det är alltid en bra idé att ha flera olika färgalternativ när du är ute och fiskar så att du kan experimentera och hitta det som fungerar bäst på din plats. Som med det mesta fiske är det alltid bäst att experimentera tills du hittar en kombination som fungerar.

  Hållbarhet & Slitstyrka

  Materialets hållbarhet är särskilt viktigt när du väljer öringbete; öringen är känd för sina starka käkar och kan slita sig igenom svagare beten om de biter hårt. Satsa på slitstarkt material som inte går sönder lätt vid kontakt med fiskens mun. Om du fiskar efter större havsöringar blir detta en allt viktigare faktor, eftersom de lätt kan bryta din lina genom att slita sig igenom svagare material.

  Sammanfattningsvis Om Fiskedrag För Öring

  Nu har vi gått igenom de bästa dragen för att fiska öring som vi har testat i vårt test, samt gett dig en övergriplig förståelse över de olika modellernas för- och nackdelar. Vi har framför allt utvärderat våra toppval utifrån de faktorer som vi nämnt i ovan köpguide, men ofta testar vi produkterna mot varandra i ett direkt test för att upptäcka styrkor och svagheter.

  Vi hoppas att du med hjälp av denna information kan ta ett mer informativt val ditt köp av fiskedrag, oavsett vad dina personliga behov än må vara.

  Vår Testprocess

  Marknadsanalys

  01

  Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

  Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

  Expertomdömen

  02

  Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

  Test Av Produkter

  03

  I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.