Bästa Kastspö (2023)

SKRIVEN AV Felix Mattson  |  Köpguide 

bästa kastspö

För att hitta det bästa kastspöet för dina pengar är det viktigt att ta hänsyn till de olika faktorer som utgör ett kvalitetsspö. I den här guiden har vi tagit upp några av de viktigaste egenskaperna att titta efter när du väljer ett kastspö. Med den här informationen i åtanke bör du kunna läsa snabba recensioner av några av de bästa spöna på marknaden och fatta ett välgrundat beslut om vilket spö som är rätt för dig.

För mer bakgrundinformation inför ditt köp kan du kolla in vår köpguide.

1. Daiwa Tatula Haspelspö

Bäst i Test Kastspö

Daiwa Tatula Haspelspö

SPECIFIKATIONER:

Typ: Haspelspö

Längd: 216, 222, 235 cm

Aktion: Måttlig

Styrka: Lätt/medel

Material: Komposit

FÖRDELAR:

 • Mycket stark för dess vikt
 • Ultralätt
 • Otroligt bra hållbarhet
 • NACKDELAR:

 • Klarar inte av tyngre kastvikter
 • Robust Och Ultralätt Kastspö Med Bra Balans

  Oavsett din erfarenhetsnivå är Daiwa Tatula haspelspö ett utmärkt val för alla som letar efter ett känsligare kastspö. Den här modellen är lätt att hantera och levererar allt du kan behöva i ett fiskespö.

  Det här spötets måttliga aktion gör det mångsidigt för många typer av fiske, men det som skiljer det från mängden är dess lättare styrka. Detta är tack vare HVF Nanoplus-bladen som är tillverkade med unika material som vanligtvis bara finns i dubbelt så dyra spön.

  Även om dessa spön är mycket lätta, är de inte snåla på kvalitet eller hållbarhet. Kompositmaterialet som används för att tillverka spöna är långlivat och tål många års användning. Du behöver heller aldrig oroa dig för att spöet ska gå sönder - såvida du inte jagar den absolut största gäddan, förstås!

  Med ett stabilt rullfäste och Fuji-spinnarna garanterar ett det bra fiske, och korkhandtaget ger en lyxig känsla - även om det inte är alltför dyrt. Den finns i tre storlekar så att du kan välja vilken modell som passar bäst för din fiskestil.

  Det enda problemet är att den inte klarar av tyngre kastvikter, men det är inte vad den är tänkt att göra. Med andra ord har vi svårt att peka på en faktisk nackdel eftersom den har allt du kan tänkas behöva i en högkvalitativ skivstång - och det till ett mycket rimligt pris.

  bäst i test logo dark
  St. Croix Triumph Haspelspö

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Haspelspö

  Längd: 213 cm

  Aktion: Snabb

  Styrka: Medel

  Material: Kolfiber

  FÖRDELAR:

 • Fantastisk kvalité
 • Enkel och smidig att transportera
 • Bekvämt och stort korkhandtag
 • NACKDELAR:

  • Lite längre transportlängd i jämförelse med andra teleskopspön

  Bra Och Mångsidigt Kastspö

  Triumph-modellen från St. Croix är ett fiskespö av högsta kvalitet som kan köpas som antingen ett- eller tvådelat spö, beroende på dina behov.

  Triumph har många fördelar, bland annat ett bra utbud av åtgärder, kraft och en förstklassig grafitkonstruktion. Som sådan finns det flera val att välja mellan som passar dina fiskebehov. Handlingen är också relativt snabb, vilket ger dig bra reaktionstider när du fiskar, men själva kraften bestäms av vilken modell du väljerom du vill ha ett medium eller starkare spö.

  När det gäller kostnadseffektivitet kunde vi inte hitta många andra kastspön av samma kvalitet i samma prisklass som Triumph - vilket gör den till vårt förstahandsval.

  Vi fann att St. Croix-spöet var mycket pålitligt, mångsidigt och hållbart efter att ha använt det ett tag. Jag tror att detta är de viktigaste egenskaperna hos en modell om du vill ha en som du kan använda för varierat fiske i många år framöver.

  De kom in på marknaden för över sjuttio år sedan och har designat och tillverkat fiskespön sedan 1948. Under den tiden har de lyckats ganska bra genom att fullända sitt hantverk. Om du letar efter ett högkvalitativt och pålitligt spö kan Triumph vara precis vad du behöver.

  3. Shimano Expride Spinningspö

  Bästa Kastspö Med Multirulle

  Shimano Expride Spinningspö

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Spinnspö

  Längd: 218 cm

  Aktion: Snabb

  Styrka: Medelstark

  Material: Kolfiber

  FÖRDELAR:

 • Snabb aktion
 • Ultralätt
 • Robust och kraftfull konstruktion
 • NACKDELAR:

 • Dyrare modell
 • Pålitligt Allround Kastspö För De Flesta Situationer

  Shimano Expride var ett fantastiskt spinnspö som gav resultat över våra förväntningar. För att sätta den på prov använde vi maskar och jiggar - och upptäckte att den blev vårt favoritval för detta ändamål, särskilt på grund av hur välbalanserad handlingen är i förhållande till stavens styrka. Jag provade också att kasta buzzbaits när jag använde det här spöet och upplevde betydligt bättre krokprocent jämfört med andra metoder/verktyg. När jag dessutom försökte med stora topwaters, swim jigs och spinnerbaits - önskade jag bara att jag hade en eller två fler av exakt samma spön hemma.

  Den egenutvecklade CI4+ rullstolen och Fuji SIC-splines gör den otroligt lätt. Även om jag inte kan uttala mig om huruvida handtagets chocksektion faktiskt ökar känsligheten eller inte, registrerades istället träffar som vanligtvis skulle ha missats när du fiskade med det här spöet - i alla typer av väderförhållanden. Det här spöet gjorde fisket roligt; det kändes som att köra en kraftfull båt genom stora vågor och komma ut oskadd varje gång.

  Jag tycker att Shimano har gjort det mycket bra med den här modellen. Den är inte bara responsiv, utan också snabb. Med tanke på hur lätt kolfiberspöet är blev jag dessutom förvånad över hur starkt och hållbart det kändes. Originalmodellen finns i en mängd olika känslor och längder, men jag tror att 218 cm-alternativet är idealiskt för svenskar som vill fiska efter abborre eller öring.

  Det enda dåliga med detta spinnspö är att det är dyrare än andra budgetalternativ. Men det är fortfarande en bra affär eftersom det är en premiumkvalitetsprodukt. Om du vill ha det bästa premiumspinnspöet i premiumklassen är det här den du bör skaffa.

  4. Shimano Vengeance AX SLINM Tele Haspelspö

  Bästa Teleskopiska Kastspö

  Shimano Vengeance AX SLINM Tele Haspelspö

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Haspelspö

  Längd: 270-330 cm

  Aktion: Måttlig

  Styrka: Medelfast

  Material: Kolfiber

  FÖRDELAR:

 • Slitstarkt materialval för tyngre beten
 • Lämpar sig för både nylon- och flätlinor
 • Bekvämt korkhandtag
 • NACKDELAR:

 • Lite längre transportlängd i jämförelse med andra teleskopspön
 • Pålitlig Och Mångsidigt Teleskopspö För Fiske På Språng

  För närvarande är vår favorit bland de teleskopiska spöspöna Shimano Vengeance Reel Rod. Kvaliteten och hållbarheten hos denna modell är oöverträffad av någon annan liknande produkt på marknaden. Dessutom gör dess längre kastlängd den till ett av de mer mångsidiga alternativen som finns tillgängliga, perfekt för när du behöver ett lite längre kast om du fiskar från land.

  Det här rullspöet finns i tre olika modeller, där den mest robusta har en längd på 330 cm. Men ännu viktigare är att den kan hantera drag upp till 80 gram smidigt tack vare sin teleskopiska design.

  Även om den är något tyngre, kompenserar den mer motståndskraftiga konstruktionen för det i fråga om hållbarhet. Den har också en längre transportlängd än liknande modeller på marknaden. Även om detta kanske inte är det mest kompakta alternativet som finns är den liten nog (94 cm) när den är ihopfälld för att utan problem få plats i de flesta ryggsäckar.

  Det här fiskespöet är bra eftersom det är bra för tungt fiske, kan använda olika typer av linor och har ett bekvämt handtag. Du kommer att kunna använda den i de flesta situationer som hobbyfiskare.

  5. ABU Ike Dude Haspelset

  Bästa Kastspö Set För Barn

  ABU Ike Dude Haspelset

  SPECIFIKATIONER:

  Typ: Haspelset

  Längd: 183 cm

  Aktion: Måttlig

  Styrka: Medelstark

  Material: Komposit

  FÖRDELAR:

 • Mycket prisvärt set
 • Lätthanterlig
 • Kortare längd perfekt för barn och ungdomar
 • NACKDELAR:

 • Inte särskilt högkvalitativ
 • Prisvärd Och Lättanvänt Haspelset Perfekt För Barn

  ABU Ike Dude-hjulsatsen, som har utvecklats av en av världens bästa abborrfiskare och tillverkas av det välkända varumärket ABU, är ett utmärkt prisvärt alternativ för barn eller tonåringar som är intresserade av fiske. För mindre än fem pund kommer det här setet med ett spö som är lätt att hantera för mindre barn med sin längd på endast 183 cm, men som även kan passa nybörjare som inte har någon tidigare erfarenhet av att kasta med en rullstång.

  Abu Garcia REVO IKE-hjulet (som ingår i det här setet) är perfekt för en mängd olika presentationer och beten. Den har ett bra motstånd, är mjuk men ändå stark, bekväm och lätt - det känns som om den vore specialtillverkad. Kvaliteten på den här rullen gör den definitivt värd att köpa; särskilt med tanke på att det är ett så billigt set som även innehåller en nedskalad version.

  Fiskespöet är tillverkat av starkt och hållbart kompositmaterial. Det innebär att den inte går sönder så lätt och är dessutom mycket lätt. Detta är den perfekta kombinationen för någon som aldrig har fiskat förut. Styrkan och handlingen är också på rimliga nivåer, så det krävs inga specialkunskaper för att rulla in din första fisk med det här hjulsetet.

  Kastspö - Köptips

  Om du vill fånga stora abborrar, gäddor eller muskyfiskar behöver du det bästa spöet med en stark ryggrad, utmärkta rullstolar för att skydda linan och förmågan att kasta tunga beten på de starkaste linorna du kan köpa. Detta gäller även om du vill fånga havskatt, monstergös eller öring. Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på innan du köper ett kastspö:

  Typ Av Kastspö

  Vilken modell av kastspö du väljer har stor betydelse för hur den används, så det är viktigt att förstå skillnaderna här.

  I grund och botten består nästan alla fiskespön av samma komponenter - ett blad, splines, rullstol och ett handtag. Hur dessa är placerade och används är ofta det som skiljer de olika modellerna åt.

  Haspelspö

  Haspelspöt, som använder en rulle som är fäst på undersidan av fiskespöet, är den bästa modellen för nybörjare. Även om det kan vara svårt att lära sig att använda den till en början, är den här typen av kastspö mångsidigt och kan användas i olika typer av fiskesituationer.

  Spinnspön

  Ett spinnspö är ett kastspö som använder en spinnrulle som är fäst på toppen av fiskespöet. Dessa modeller rekommenderas i allmänhet inte för nybörjare eftersom de kan vara svårare att fiska med. De tenderar också att kosta mer än andra typer av spön.

  Längd

  Innan du köper ett kastspö måste du tänka på längden. Det finns olika spön, vissa kortare än 200 cm och andra nästan 300 cm långa. Varje storlek har för- och nackdelar, så välj den som passar bäst för den typ av fiske du ska bedriva.

  Längden på spöet påverkar hur långt du kan kasta. Enkelt nog, eller hur? Ju längre spö - desto längre kan du kasta. Fast det bör noteras att längre spön inte är lika lätta att kontrollera som kortare. Kortare spön ger sportfiskare mer kontroll över linan och kastområdet

  Föreställ dig nu att du fiskar i kajak efter undervattensstrukturer; i det här fallet spelar kastavståndet ingen större roll. Allt du behöver är ett lätthanterligt spö; ett spö på runt 190 cm är perfekt eftersom det är lättare att hantera och inte kräver mycket rörelse för att få ut linan.

  Ett långt spö kan vara användbart om du fiskar i vatten som inte är alltför djupt eller om du använder ett bete som du går längs vattenytan. Dessa typer av spön kan vara svåra att svänga, men du kan göra bra kast med dem. Generellt sett är ett 113 cm långt kastspö ett bra val för nybörjare och det är också den mest flexibla längden på ett kastspö som finns att tillgå.

  Spöaktion

  Handlingen, eller hur spöet böjer sig beroende på dess form och material, är en av de viktigaste egenskaperna när det gäller att kontrollera ett kastspö. Hastigheten med vilken den rör sig från "laddad" tillbaka till sitt utgångsläge avgör om den klassificeras som snabb, medelhastig eller långsam. Det är uppenbart att det sätt på vilket du hanterar ditt spö har stor betydelse för vad resultatet blir.

  Ett spö med snabbare aktion böjer sig högre upp på spöet och ger dig mer feedback i handtaget - perfekt när du behöver vara exakt och känslig när du fiskar. Om du vill kasta ditt bete längre är det bättre med spön med måttlig eller långsam verkan eftersom de böjer sig mer under tryck. Den här flexibiliteten gör också att du kan sikta på en större mängd olika fiskar.

  Kraft

  Förutom hur en gjutstång fungerar är det också viktigt att ta hänsyn till hur mycket kraft (i korthet - böjning) som en viss stång kan stå emot. Detta avgör till stor del vilken storlek på betet du kan använda och vilken fisk du kan fånga. Tyngre och kraftfullare spön är idealiska för större fiskar, medan lättare spön vanligtvis räcker för mindre fångster.

  Det är en bra idé att använda tyngre linor med tyngre spön och lättare linor med lättare spön. Även om det finns ett visst spelrum är det i allmänhet en bra regel att följa markeringarna längs fiskespöna. Linan kan gå sönder om spöet är för tungt.

  Material

  Moderna fiskespön kan tillverkas av en mängd olika material, men kolfiber och glasfiber är de mest populära alternativen. Kolfiber är det styvaste, starkaste, lättaste och dyraste materialet som används för spön, medan glasfiber är tyngre än grafit men vanligtvis billigare. Kompositkonstruktion, där mer än ett material används genom ryggraden, är också ett alternativ. I slutändan beror det bästa valet av fiskespö på fiskarens preferenser och budget.

  Handtag På Kastspöt

  Stavhandtaget är den vanligaste typen av handtag. Det är vanligtvis tillverkat av kork eller EVA-skum. Sportfiskare tycker vanligtvis att kork är bekvämare och varmare, men det är mindre känsligt än skum. EVA-skum kan vara bekvämare i varmare temperaturer och ger ett bra grepp.

  Spöringar

  Kvaliteten på dina spöringar är viktig om du vill fånga en stor fisk. De hjälper till att fördela fiskens vikt mellan spö och lina. Detta innebär att du vill skaffa ringar av god kvalitet, och så många som möjligt. Detta bidrar till att minska friktionen och stressen på de enskilda ringarna, så att färre av dem blir överbelastade.

  Sammanfattningsvis Om Kastspön

  Nu har vi gått igenom de bästa kastspöna som vi har testat i vårt test, samt gett dig en övergriplig förståelse över de olika modellernas för- och nackdelar. Vi har framför allt utvärderat våra toppval utifrån de faktorer som vi nämnt i ovan köpguide, men ofta testar vi produkterna mot varandra i ett direkt test för att upptäcka styrkor och svagheter.

  Vi hoppas att du med hjälp av denna information kan ta ett mer informativt val ditt köp av kastspö, oavsett vad dina personliga behov än må vara.

  Vår Testprocess

  Marknadsanalys

  01

  Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

  Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

  Expertomdömen

  02

  Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

  Test Av Produkter

  03

  I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.