Bästa Spinnspö (2023)

SKRIVEN AV Felix Mattson  |  Köpguide 

bästa spinnspö

Ett kraftfullt spinnspö av god kvalitet behöver inte kosta en förmögenhet. I den här artikeln har vi granskat några av våra favoriter som hjälper dig att fånga den stora fisken utan att du behöver betala för det. Så nu när du vet vad du ska leta efter i ett spinnspö, ge dig ut och börja rulla in dem!

För mer bakgrundinformation inför ditt köp kan du kolla in vår köpguide.

1. Shimano Expride Spinningspö

Bäst i Test Spinnspö

Shimano Expride Spinningspö

SPECIFIKATIONER:

Längd: 218 cm

Aktion: Snabb

Styrka: Medelstark

Material: Kolfiber

FÖRDELAR:

 • Snabb aktion
 • Ultralätt
 • Robust och kraftfull konstruktion
 • NACKDELAR:

 • Dyrare modell
 • Pålitligt Allround Spinnspö För De Flesta Situationer

  Shimano Expride överträffade våra förväntningar betydligt. Vi testade den med maskar och jiggar och fann att dess perfekt kalibrerade funktion gav oss otroliga resultat. Jag provade också att kasta buzzbaits på den och upplevde en mycket högre andel krokade fiskar. Och när jag använde större beten som topwaters, swim jigs och spinnerbaits önskade jag att jag hade mer än bara ett spö!

  Den unika CI4+ rullstolen och Fuji SIC-splines gör det här spöet otroligt lätt. Även om jag inte kan bekräfta att handtagets chocksektion ökar känsligheten, när jag fiskade i olika väderförhållanden, märkte jag väldigt få missar med det här spöet - oavsett om det var varmt eller kallt väder, vått eller torrt. Det här roliga fick mig att känna mig som att köra en skicklig båt som kastas ut i grova vatten och lyckas komma ut på toppen trots allt.

  Shimano har gjort ett utmärkt jobb med den här modellen. Handlingen är mycket snabb och responsiv, men vad jag blev mest överraskad av var hur stark och robust det lätta kolfiberspöet kändes. Den finns i en rad olika känslor och längder, men jag tycker att 218 cm är perfekt för alla typer av fiske här i Sverige (och andra nordiska länder), från abborre till öring.

  Den enda nackdelen är att den är lite dyrare än några av de billigare alternativen på marknaden. Men om du vill ha ett högkvalitativt och förstklassigt spinnspö är detta det bästa alternativet som finns.

  bäst i test logo dark

  2. Abu Mass Beat 2

  Bästa Spinnspö För Abborre 

  Abu Mass Beat 2

  SPECIFIKATIONER:

  Längd: 198, 206, 213, 259 cm

  Aktion: Snabb - Måttlig

  Styrka: Medel - stark

  Material: Kolfiber

  FÖRDELAR:

 • Finns i flera olika storlekar med olika kastvikter
 • Hållbar design
 • Fuji-rullfäst och spöringar
 • NACKDELAR:

  • Vi gillar inte handtaget särskilt mycket

  Robust Spinnspö i Olika Storlekar & Kastvikter

  Vi rekommenderar ABU-fiskespöet till alla som fiskar i Sverige, eftersom det är perfekt för sjöar, floder och kusten. Kolfiberkonstruktionen gör den både lätt och hållbar, vilket innebär att du inte kommer att behöva byta ut det här spöet inom kort. Ett annat bra val är Mass Beat-sortimentet- som kommer i en mängd olika storlekar vilket gör att du kan hitta ett som passar dina behov oavsett vilken typ av fisk eller bete du använder.

  De mindre 206 och 213 cm långa spöna har en snabb aktion, vilket gör dem perfekta för abborrfiske eftersom du kan känna alla drag som sker i vattnet. De kan också hantera beten på cirka 20-30 gram, så du bör inte stöta på några hinder där heller för den här typen av fiske.

  Det är oundvikligt att förlora lite aktion om du vill ha en mer robust modell som kan hantera kastvikter på upp till 140 gram (vilket är tillräckligt för att fånga även den största gäddan). Denna ökning av storleken sker dock inte på bekostnad av styrkan.

  Fuji-rullfästena och kugghjulen gör konstruktionen mer hållbar, vilket är bra. Handtaget är tillverkat av EVA-skum, men vissa kan tycka att det är för kort i botten. På det hela taget är detta ett bra spinnspö och det är värt pengarna.

  3. 13 Fishing Fate Black

  Bästa Billiga Spinnspö

  13 Fishing Fate Black

  SPECIFIKATIONER:

  Längd: 218 cm

  Aktion: Snabb

  Styrka: Medelstark

  Material: Kolfiber

  FÖRDELAR:

 • Mycket prisvärd
 • Hållbar konstruktion
 • Snabb aktion
 • NACKDELAR:

  • Inte samma kvalitet som premium-modeller

  Billigt Och Enkelt Att Använda För Varierat Fiske

  Det här mångsidiga spinnspöet är perfekt för sportfiskare som vill prova ett nytt märke utan att behöva satsa på en massa pengar. 13 Fishing Fate Black 2 Casting Rod kan användas för en mängd olika sötvattenfisketekniker och kan tillgodose en rad olika fiskeförhållanden, vilket gör den till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna sportfiskare.

  Den matta gröna blankan är tillverkad av japansk 30-tons HTC3-kolfiber, vilket gör den både lätt och hållbar. Även om den inte är lika dyr som några av de andra modellerna på marknaden är den fortfarande förvånansvärt robust och bör hålla länge. 13 Fishing's Fate Black 2 är kanske inte det mest kända märket där ute, men det erbjuder definitivt en solid prestanda jämfört med andra spinnspön.

  Det här spöet är bra för fiske eftersom det är lätt och känsligt. Vi rekommenderar den för nybörjare och erfarna fiskare som vill ha ett bra allroundspö som de kan använda som backup.

  4. Shakespeare Ugly Stik Elite Boat Spinnspö

  Bästa Spinnspö För Havsfiske

  Shakespeare Ugly Stik Elite Boat Spinnspö

  SPECIFIKATIONER:

  Längd: 213, 223 cm

  Aktion: Måttlig

  Styrka: Medel

  Material: Grafit

  FÖRDELAR:

 • Mycket beständig och klarar saltvatten bra
 • Lätt vikt
 • Hållbar design
 • NACKDELAR:

  • Inte samma kvalitet som premium-modeller

  Pålitligt Allround Spinnspö För De Flesta Situationer

  Ugly Stik Elite Casting Rod har alla de viktiga funktioner som har gjort varumärket så känt, inklusive 35 % mer grafit än deras populära GX2-modell. Som ett resultat är detta nya spö ännu starkare och känsligare samtidigt som det är lättare i vikt. Dessutom ger Clear Tip-designen extra styrka i viktiga områden, och Ugly Tuff-guiderna är smidiga och byggda för att hålla länge.

  Ugly Stik är ett av de mest pålitliga märkena på marknaden och du kan alltid räkna med att deras produkter fungerar när du behöver dem. Det här spöet är ett utmärkt val för havsfiske, eftersom det är prisvärt och lätt att ha hemma för när du behöver det ute på båten.

  5. Daiwa Tatula Spinnspö

  Bästa Spinnspö För Gädda

  Daiwa Tatula Spinnspö

  SPECIFIKATIONER:

  Längd: 251 cm

  Aktion: Måttlig

  Styrka: Stark

  Material: Grafit

  FÖRDELAR:

 • Robust och slitstark ryggrad
 • Prisvärt
 • Fuji-rullfäst och spöringar
 • NACKDELAR:

  • Några färre spöringar än vad vi hade önskat

  Kraftfullt Spinnspö Med Lång Kastlängd

  Daiwa Tatula-seriens spön är utmärkta, relativt billiga tillägg till varje fiskares verktygslåda. Vårt favoritspinnspö från denna serie är det 251 cm långa, tunga spinnspöet med måttlig aktion. Spetsen är extremt känslig och hjälper dig att skapa mer naturalistiska betesrörelser oavsett om du jiggar eller använder toppvattenbete.

  Vi gillar den här modellen eftersom den är perfekt för att fånga större fiskar, särskilt när vi försöker fånga gädda på sommaren. Den klarar vikter på upp till 140 gram, så du kan använda även de största beten utan problem.

  Tatula-serien har en ryggrad i grafit som är den perfekta balansen mellan styvhet och lätthet. Det finns mer än tillräckligt med ryggrad för att få ut en fisk ur ett skydd, och med ett korrekt inställt motstånd på en kvalitetsrulle kan du känna dig trygg i kampen mot en stor gädda eller musky.

  Rullfästet på det här spöet är utmärkt, som man kan förvänta sig av Fuji-komponenter. Ekrarna är också av klassisk Fuji-kvalitet, men vi skulle ha velat se en eller två fler längs den längre stången.

  Det långa, fullängda korkhandtaget på det här spöet är fantastiskt för dem som uppskattar den funktionen. Särskilt när trycket är på med en stor fisk kommer du att uppskatta denna längd. Som en allroundare för större sötvattensfiske är det här spöet ett mycket vettigt val.

  Spinnspö - Köptips

  Det finns några saker att titta på innan du bestämmer dig för vilken modell av spinnspö som är bäst för dig, till exempel längd, användningsområde och känslighet. Här går vi igenom de viktigaste faktorerna att vara medveten om innan du köper ett spinnspö.

  Material

  Det finns en mängd olika material som kan användas för att tillverka moderna fiskespön, men kolfiber och glasfiber är de två mest populära alternativen. Grafit är starkt och styvt, vilket gör det till ett utmärkt val för ett spö, men det är också ganska känsligt. Glasfiber är tyngre än grafit men är billigare och kan vara lika starkt. Kolfiber är det styvaste, starkaste, lättaste och dyraste materialet som används för spön, men dess prestanda är oöverträffad. När du väljer ett fiskespö bör du tänka på vilken typ av fisk du ska fånga och vilken typ av aktion du behöver från ditt spö.

  Längd

  Även om personliga preferenser spelar en roll när det gäller att hitta det perfekta fiskespöet finns det ändå några allmänna tips som du bör följa. Många fiskare fokuserar på att välja ett spö baserat på material och verkan, men glömmer bort hur viktig längden är

  Tänk på att linans vikt också avgör hur mycket tryck som läggs på ditt spinnspö, vilket påverkar både känsligheten och styrkan i dina kast - ytterligare två faktorer att ta hänsyn till när du väljer det perfekta spinnspöet för dig

  Längden på ditt fiskespö är viktig och påverkar ditt fiske på flera sätt. Ett längre spö ger dig mer kraft när du landar en abborre och hjälper dig att kompensera för den sträckning som ofta finns i monoliner. De ger också ett längre kast - användbart när du använder crankbaits som behöver gott om utrymme att manövrera på retrieve. Under de senaste åren har stånglängderna specialiserats för att bättre korrelera med olika fiskestilar och tekniker - vilket gör det möjligt för sportfiskare att få ut det mesta av sitt stångval baserat på den stil som är används.

  Generellt sett kommer längden på ditt spö att påverka de fyra följande kategorierna: noggrannhet, avstånd, hävstångseffekt och komfort.

  För att avgöra hur långt spö du behöver är det bästa sättet att ta hänsyn till var du ska fiska och vilken typ av fiske du ska bedriva. Som en allmän riktlinje gäller att om du vill fiska crankbaits vill du ha ett spinnspö mellan 213-233 cm. Om du vill fiska med spinnerbaits gäller samma princip. Om du vill fiska i huvudvattenbäckar vill du förmodligen ha ett spinnspö på 183-213 cm.

  Spöaktion

  Ett fiskespö reagerar under ett kast eller när du fångar en fisk. Mer specifikt handlar det om var på spöet det viker sig under tryck. Spöets verkan bestäms av konstruktion och styvhet. Ett spö med "snabb verkan" böjer sig mot spetsen, med endast cirka 25 % av spöet böjt.

  Termen långsam aktion avser ett spö som har en stor böjning, med över 50 % av spöet böjt under tryck. Ett långsamt spö kan kasta längre sträckor.

  Ett "fast action"-spö är känsligare för gnagande och ger motstånd när en abborre slår till.

  Fiskestilen eller betet som används påverkar vilken aktion på spöet du väljer. Alternativen är oftast:

  • Extra snabb
  • Snabbt
  • Måttligt snabb
  • Måttlig
  • Långsamt

  Spinnspös Kraft

  Det är inte bara spinnspöts aktion som spelar roll, utan också hur mycket tryck den kan ta innan den böjs. Med andra ord förklarar detta hur mycket kraft som måste utövas på spinnstången innan den börjar kröka. I slutändan avgör detta vilken storlek på betet du kan använda och hur stor fisk du potentiellt kan fånga.

  Kort sagt är det inte svårt att hitta ett spinnspö med den perfekta styrkan. Du behöver bara para ihop spöet med de beten du vill använda. Om du fiskar efter större gäddor med hjälp av ett tyngre bete behöver du troligen ett mer potent spinnstång som klarar det. Ju lättare (svagare) ditt spö är, desto mer exakt blir ditt fiske när du använder lätta beten.

  Handtag

  Mycket av valet av handtag är ett personligt beslut, och det som är bekvämt för en person kanske inte är bekvämt för en annan person. Generellt sett finns det två huvudsakliga handtagsmaterial: kork och EVA-skum.

  • Kork är varmare och snyggare, men mindre förlåtande mot grov behandling.
  • EVA-skum är mjukare och svalare vid beröring, och det är ganska tåligt material.

  Spöringar

  Kvaliteten på spinnstängerna är mycket viktig eftersom de är utformade för en allvarlig kamp mot tuffare fiskar. De hjälper ditt spö och din lina att klara av att ta emot en stor fisk. Du vill ha så många som möjligt eftersom var och en hjälper till att fördela friktion och kraft, vilket innebär mindre stress på varje rullsäte.

  Sammanfattningsvis Om Spinnspön

  Nu har vi gått igenom de bästa spinnspö som vi har testat i vårt test, samt gett dig en övergriplig förståelse över de olika modellernas för- och nackdelar. Vi har framför allt utvärderat våra toppval utifrån de faktorer som vi nämnt i ovan köpguide, men ofta testar vi produkterna mot varandra i ett direkt test för att upptäcka styrkor och svagheter.

  Vi hoppas att du med hjälp av denna information kan ta ett mer informativt val ditt köp av spinnspö, oavsett vad dina personliga behov än må vara.

  Vår Testprocess

  Marknadsanalys

  01

  Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

  Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

  Expertomdömen

  02

  Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

  Test Av Produkter

  03

  I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.