Uniknut – Fiskeknut

Uniknut (även kallat Grinnerknuten) är en flexibel fiskeknut som kan användas för många olika tillfällen. När den används för att sammanfoga två linor kallas den för en dubbel grinnerknut eller en dubbel Uniknut.

Uniknut - Instruktioner

  1. För ändan genom ögat.
  2. Gör en fullständig slinga längs med den stående linjen.
  3. Linda ändan runt båda linorna fem gånger, genom att arbeta inuti slingan.
  4. Smörj in, dra åt så att öglan blir spiralformad och för knuten till önskad öglestorlek.
  5. Med öglan på en stolpe drar du i ändan av taggen och mindre hårt i den stående linan.
  6. Klipp av änden.

Uniknut - Detaljer

Mångsidig: Den viktigaste komponenten i  "Uni Knot System" är dess flexibilitet - som kan tillhandahålla alla de tillämpningar som behövs för fiske med en enda knut. För att sammanfoga två linor knyts en Uni-knut runt den andra linan.

Att knyta den: Animationen visar att Uniknuten till en början bildar en justerbar slinga. När den slutligen dras åt binder knuten och blir fast i proportion till graden av åtstramning. När den används för att sammanfoga två linor (som i Uni Knot-systemet) knyts varje knut runt den andra knutens stående ände.

För- och nackdelar: Uniknuten fungerar bra med både flätlinor och monofila fiskelinor och är med lite övning ganska lätt att knyta i mörker. Påståendena om att den behåller en stor del av linans styrka har motiverats av nyligen genomförda tester arrangerade av Mack Martin som visade 82 % av linans styrka. När den knyts runt ett öga med stor diameter kan den behålla styrkan väl, men om den används för att förena två linor, liksom andra knutar där linan går runt sig själv, är det mer troligt att brottsbelastningen kommer att ligga runt 75 %.

Läs Mer Om Alla Fiskeknutar

Betesknutar, skarvknutar och mycket mer...