Fiska Efter Havsöring: Våra Bästa Tips

SKRIVEN AV Felix Mattson  |  Fiske, Guide 

fiska havsöring

Det är lätt att fiska efter havsöring från en mängd olika saltvattenkällor i kustvattnen runt om i världen, och det finns gott av de längs med västkusten.

Samma principer gäller oavsett om du lär dig att fånga havsöring från land, från en fiskebrygga eller från båt. Det är bara att kontrollera tidvattnet för fisket, hitta de rätta platserna och välja ditt val av de olika fiskeriggarna för havsöring med de bästa beten för havsöring eller levande beten. Efter det är du på god väg att fånga havsöring!

Hur Fiskar Man Havsöring? - En Överblick

Om du är redo att lära dig hur man fångar havsöring kan du ha några enkla tips för havsöringsfiske i åtanke.

  1. Kontrollera vattenförhållandena. Vattnets klarhet spelar en viktig roll när du lär dig att fånga havsöring. I de flesta fall är det så att ju klarare vattnet är, desto bättre blir det.
  2. Fokusera dina fiskeansträngningar på grunda gräsflak när tidvattnet stiger. När tidvattnet börjar sjunka koncentrerar du dig på närliggande kanaler och hål.
  3. När man fiskar efter havsöring med plastjiggar kan ett 6 ½ eller 7-fots medium-action spinnspö som är riggat med monofilamentfiskelina och ett fluorkarbonfibersnöre fungera utmärkt för nybörjare som lär sig att arbeta med förband.
  4. Om du vill fiska med levande bete är räkor det bästa alternativet. Prova att frilina en levande räka på en cirkelkrok i storlek 1/0. Vissa sportfiskare kniper av stjärten från räkan innan de riggar den på kroken så att doften hjälper till att locka fisken.
  5. När du väl behärskar grunderna i havsöringsfiske kan du börja experimentera med olika beten för öringsfiske.

Vart Hittar Man Havsöring?

När havsöringen återvänder till havet behöver den skydd från rovdjur, men också ett område där det finns en riklig födokälla. Detta innebär ofta att havsöringen kryssar runt på grunt vatten för att undkomma större rovdjur, och när den behöver mer säkerhet tar den skydd i vegetationen. Denna undervattensvegetation ger också en stor möjlighet till en bra födokälla. Grumliga vatten gör också att havsöringen kan röra sig mer aktivt eftersom det är svårare för visuella rovdjur att jaga under dessa förhållanden, men det gör det möjligt för sportfiskare att lura dessa försiktiga varelser.

Vid klara vattenförhållanden bör man välja en realistisk imitation, eftersom havsöring är en visuell jägare och kan vara svår att lura vid klara vattenförhållanden. När sikten är för dålig blir det naturligtvis svårare för fisken att jaga. I lätt grumligt vatten kommer havsöringen att slå mer självsäkert och detta bör öka din fångstprocent när du fiskar under dessa förhållanden.

Viktiga områden att fokusera på är flodmynningar, som är tidvattenmynningen till en stor flod. Det är här som tidvattnet möter strömmen och havsöringen rör sig nedåt floden vid högvatten och äter i flodmynningarna. Om du fiskar tre timmar innan tidvattnet är helt inne och två timmar när tidvattnet är på väg ut ger det dig de bästa möjligheterna att fånga ett av dessa svårfångade exemplar.

Bästa Vattentemperaturer För Fiske Efter Öring

Vilken är den optimala vattentemperaturen för havsöring? Du kan fiska öring hela dagen, men om vattentemperaturen där du fiskar inte är bra för öringen, kan du inte fånga den. Du måste komma ihåg att dessa vattentemperaturer varierar under dagen.

På sommaren måste du fiska det grunda vattnet först innan det blir för varmt för havsöringen. På vintern måste du fiska djupare tills de grunda vattenområdena hinner absorbera solens värmeenergi.

Öring är kallblodig precis som en ödla eller en alligator. Det innebär att de inte kan reglera sin egen kroppstemperatur. De behöver hjälp av det omgivande vattnet. Om de blir för varma eller för kalla dör de, så de fortsätter att röra sig för att hitta sin komfortzon.

Havsöringar har ett brett temperaturintervall som de kan hantera, vilket är bra för dig. Du måste bara ta reda på var den optimala temperaturen finns i vattenpelaren. Det kan vara tre meter ner i vattenpelaren.

Problemet med termometrar som finns på båtar och kajaker är att de bara talar om temperaturen på vattenytan. Jag rekommenderar att du går ut och köper en vattentät termometer och binder ett långt snöre till den. Då kan du ta reda på vad vattentemperaturen är på djupet.

Bete För Att Fiska Havsöring

Levande Räkor

Det kanske mest populära betet för havsöringsfiskare är den gamla goda levande räkan. Vare sig den fiskas under en popping float, en slip float, med fri linje eller på ett jigghuvud, fångar räkor fler havsöringar än alla andra naturliga beten tillsammans. De kan användas med ett antal olika fiskemetoder: 

Att kroka en levande räka på ett jigghuvud ger dig möjlighet till längre kast och mer kontroll över betet. När du vill ha betet nära botten på djupare vatten kan jigghuvuden göra skillnaden. Kroka räkan vertikalt genom stjärten så att jigghuvudet tar den genom vattnet bakåt och i ett upprätt läge. Med ett jigghuvud kan du också flytta betet i en vertikal "jiggande" rörelse, uppåt och nedåt. Detta jiggande imiterar en räka som flyr bakåt, vilket är vad de gör när de måste fly undan ett rovdjur.

Levande Betesfisk

Beroende på vilket område i landet du befinner dig i varierar betesfiskena. Det finns många dagar då döda beten fångar lika många fiskar som levande beten, med en betydande minskning av beteskostnaden! Allt beror på hur du presenterar betet.

Ett onaturligt bete som ser onaturligt ut, är trasigt eller snurrar på kroken, lockar inte till hugg. Mullet, pinfish, pigfish och ballyhoo kan vara bra döda beten. Ett av de bästa döda betten är en filé från sidan av en damfisk. Den silverfärgade sidan, som är jämnt skuren och tunn, blinkar i ljuset och lockar verkligen till några brutala hugg.

Konstgjorda Beten För Havsöring

Havsöring älskar toppvattensredskap. De tenderar att föredra att äta på ytan mer än andra fiskar. Alla högljudda toppvattensredskap brukar fungera om det finns öringar som äter i området. Du använder också jigghuvuden med plasttrailers, grubs eller imiterade räkor. Den rosa/chartreuse-färgen (electric chicken) är en färg som ständigt ger bra resultat.

Du kan läsa mer om de bästa beten för havsöring här.

Speedspin - Fisketeknik För Fiska Av Havsöring

Precis som i ordet speedspin är snabbhet allt. För att imitera en fisk som flyr måste du hämta snabbt. Och med snabbt menar vi riktigt snabbt. Med denna metod kommer ditt bete att åka högt upp i vattenpelaren och helst strax under ytan. Metoden är utformad för att imitera en fisk som flyr.

Om du använder en spinnrulle med hög utväxling kan du se till att du inte blir trött när du fiskar. För att denna metod ska fungera effektivt måste betet ha en mycket strömlinjeformad profil. Om du fiskar med ett brett, platt metallock kommer lockbetet att hoppa och hoppa över ytan och ge en onaturlig presentation.

Savage Gear 3D Line Thru Sandeel har den rätta profilen som du söker för att genomföra denna teknik. Den är smal, men välbalanserad, så att den kan hantera den hastighet som krävs för att spåra väl. Speedspin-tekniken kan bidra till att uppnå två saker. Den kan hjälpa till att lokalisera fisk eftersom den gör att du kan söka av vattnet mycket snabbt och effektivt och den framkallar också ett reaktionsangrepp när fisken kanske inte aktivt jagar/äter.

Ett Sista Tips - Täck Vatten!

De mest framgångsrika havsöringsfiskarna är de som täcker mycket vatten. Att stå på en plats kan vara rätt tillvägagångssätt vissa dagar, men om du vill öka dina fångstchanser måste du söka efter fisken genom att gå och täcka vatten. För det första har du möjlighet att fiska många områden och för det andra kan du presentera ditt bete för nya fiskar ofta.

Om du hittar ett stim med öring kommer du ofta att lyckas fånga ett par stycken. När du presenterar samma bete framför ett stim av öring kan de dock så småningom byta bete. Det bästa sättet att komma till rätta med detta är att byta bete ofta. Byt storlek, färg och uttag. Detta kommer att optimera din totala framgång.

Vår Testprocess

Marknadsanalys

01

Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

Expertomdömen

02

Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

Test Av Produkter

03

I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.