Fiska Efter Röding: Våra Bästa Tips

SKRIVEN AV Felix Mattson  |  Fiske, Guide 

fiska röding

Rödingen är en av Sveriges mest ikoniska (och viktigaste) fiskar, och har länge varit en av sportfiskarens favoritfiska r tack vare dess intressanta och mystiska karaktärsdrag. Oavsett om du är en erfaren fiskare eller om du precis har börjat, får du här våra bästa tips för att fiska efter röding i denna guide.

Vad Är En Röding?

Rödingen är en sötvattensfisk som lever och förökar sig i vår subarktiska region i norr. Den är nära besläktad med både lax och öring och har många egenskaper från båda. Till exempel har den arktiska rödingen röd buk och vita ränder på fena. Det officiella svenska rekordet är 10,830 kg (inte 100 % salvelinus alpinus). Vi har fångat arktiska rödingar på över 4 kg, under nattfiske i sjöar här i Sverige.

Rödingen kallas ofta för fjällens garbo, för sin oförutsägbarhet och sin skönhet. Få andra fiskar kan frustrera dig som en stor röding. Ett ögonblick är den där, i nästa ögonblick är den helt försvunnen. Men den utmaningen gör den så rolig att fånga.

Du kan hitta röding även i lugna vatten, på lugna kvällar när de tyst glider runt och suger upp midge. I sjöar kan rödingen ta spinnare, wobblers, flugor och långa linor. Du kan vinkla från båten och från land.

Vart Kan Man Hitta Röding?

I de svenska sjöarna finns många olika fiskarter, bland annat röding. Den lever i de djupa vattnen i stora sjöar som Vättern och Sommen, men finns även i mindre sjöar ända ner till Bohuslän, Värmland och Östergötland. Vissa sjöar har förlorat sina rödingpopulationer på grund av övergödning eller försurning, eller på grund av att andra fiskarter som sik och siklöja har introducerats på ett oförsiktigt sätt.

Men överfiske och överväxt har också ökat antalet rovfiskar, t.ex. gädda. Ett överdrivet fisketryck har också orsakat skador. Rödingen lever i kallt och mycket näringsfattigt vatten, vilket leder till en långsam tillväxttakt.

Även om den vuxna rödingen är ett effektivt rovdjur som jagar och tar stora byten är den under sina första år beroende av zooplankton och mycket små byten. När det finns sik och siklöja konkurrerar de lätt ut ungarna, men den vuxna rödingen jagar dem glatt.

När Leker Rödingen?

Rödingen leker vanligtvis mellan Augusti och Januari, vanligast är att se de mellan September-November. Strömlekande rödingar kan också förekomma mer allmänt. Det bästa djupet att hitta dessa lekande rödingar är mellan en och 20 meter.

Hanen försvarar ett revir där honan lägger upp till 2 500 ägg per kilo kroppsvikt. Honan vakar sedan över äggen i några dagar tills de kläcks. Hur snabbt och hur mycket rödingen växer beror på dess livsmiljö, födoval och konkurrens.

Hur Fiskar Man Röding?

Beroende på vilken typ av röding som du planerar att fiska efter kommer olika fisketekniker att fungera olika bra. I norra Sverige har flugfiske och pimpelfiske efter röding länge varit den föredragna metoden för att fånga fjällröding och bäcköring. I sydliga Sverige finns Kanadarödingen i större sjöar såsom Vättern, och här används istället trollingfiske mycket, men även metoder såsom spinnfiske och vertikalfiske har blivit populärt.

I slutändan handlar det som sagt att identifiera den bästa metoden för att fiska efter röding utifrån din specifika fiskesituation - samt vad du föredrar att göra själv.

Vad Ska Man Ha För Drag Till Röding?

Det finns många olika drag och beten som kan fungera bra när man fiskar efter röding, och återigen beror det till stor del på din fiskemetod. Lockmedel som skeddrag, spinnare och jiggar fungerar bra vid trolling- eller vertikalfiske. Flugor, mjuka beten och till och med kräftor kan användas med stor framgång vid flugfiske eller pimpelfiske.

Det finns även klassiska långedrag som länge har använts för att fånga öring och röding i Sverige. Dessa långedrag består av en wire försedd med ett antal blänken, vilket gör att det i praktiken fungerar som ett skeddrag - fast med flera skedar på samma gång. Detta gör att de uppmärksammas på långt håll, och har varit mycket effektiv för många rödingfiskare genom åren.

Vår Testprocess

Marknadsanalys

01

Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

Expertomdömen

02

Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

Test Av Produkter

03

I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.