Denna simpla betesknut (även kallat davyknut) skapades på 1950-talet av Davy Wotton när han tävlade i flugfiskelaget från Wales. Han experimenterade för att hitta en fiskeknut som han skulle kunna knyta extremt snabbt - vilket är mycket logiskt: mindre tid att knyta knutar är lika med mer tid att fånga fisk.
Simpel Betesknut - Instruktioner
- För tippet genom ögat, linda det runt den löpande änden och för det tillbaka genom öglan för att göra ett halvt hittegods.
- Fortsätt runt och tillbaka genom öglan en andra gång.
- Dra åt försiktigt så att taggändan omsluts av knuten mot ögat. Klipp av änden.
Simpel Betesknut - Detaljer
Dra åt den: Många författare beskriver att man drar åt utan att smörja; knuten är så liten och enkel att det finns lite friktion som kan generera värme. Med försiktighet kan den löpande änden användas för att dra åt knuten, vilket gör att den långa änden blir så kort att klippning kan vara onödig. Även om det kan vara lättare att göra detta genom att greppa taggen med tänderna, avråder Davy själv från att göra detta på grund av risken för bakteriell kontaminering i alltför många sjöar och vattendrag, särskilt om det finns bävrar eller råttor.
Placering av taggändan: Den ska ligga mot ögat under knuten. Om taggänden glider bort från knuten mot ögats mitt håller Davy-kroken mycket sämre.
Fördelar: Davyknuten är liten och ekonomisk. Med lite övning kan den knytas med hjälp av endast en liten del av tippetlängden. Den kan också knytas extremt snabbt, även i kalla och besvärliga förhållanden. Det har hävdats att Davyknuten är extremt stark i jämförelse med andra knutar, och det kan mycket väl vara sant. Påståenden om att den behåller 100 % av linans styrka måste vara falska. Noggranna tester tyder på en mycket lägre procentandel, t.ex. omkring 50-60 %. Davy säger själv att det är "en favoritknut för dem som tävlar i internationella flugfisketävlingar".
Nackdelar: Vissa användare har funnit att den håller mycket dåligt när flätad lina används, men även detta problem kan lösas genom att använda den dubbla Davyknuten.