Hur Du Fiskar På Natten: Tips & Rätt Utrustning För Nybörjare

SKRIVEN AV Felix Mattson  |  Fiske, Guide 

fiska på natten nattfiske

Nattfiske är ett fantastiskt fiskeäventyr för både sötvattensfantaster och saltvattensfiskare. Många fiskarter i båda typerna av vattendrag äter bäst när solen går ner, särskilt under vissa tider på året, och det finns tillfällen då nattfiske ger oavbruten action.

Om du är intresserad av tanken på att fiska i mörker kan du ta del av de här tipsen, men glöm inte att ha med dig rätt utrustning för jobbet. Vi kan inte lova att du kommer att fånga fisk, men vi kan lova att dina chanser att lyckas kommer att öka avsevärt.

Var Kan Jag Nattfiska?

Svaret på den här frågan är i stort sett detsamma som svaret ovan. I princip kan du nattfiska i vilket fiskeområde som helst, förutsatt att det är öppet och lagligt fiskebart under natten. Även om nattfiske är vanligare i vissa länder än i andra är det något du kan prova oavsett var du bor.

En man sitter vid ett vattendrag på en brygga i skymningen och fiskar.

På grund av detta kommer vi att fokusera på de typer av platser som generellt sett är bra platser för nattfiske, särskilt för nybörjare. Du kan också kolla vilka typer av fiske som erbjuds i din närhet. Ta kontakt med en lokal guide eller kapten och se vilka möjligheter till nattfiske som finns!

 1. Kustvatten: Om du är helt nybörjare på nattfiske är kustvatten ditt bästa - och säkraste - alternativ. Du kan inte bara närma dig dem till fots, utan du fiskar också från relativt plan och säker mark. Detta hjälper dig i hög grad att orientera dig i en miljö som är helt ny för dig. Det är också mycket mindre troligt att linan trasslar in sig i ogräs eller strukturer.
 2. Pirer: Återigen är pirer ett utmärkt alternativ för nattfiskefiskare som precis har börjat. Du kommer troligen att ha lampor utplacerade längs piren för att underlätta synen, först och främst, och du kommer att ha en fågelperspektiv över ditt valda fiskeområde. Dessutom är dina chanser att stöta på en annan nattfiskare mycket större. Se bara till att den valda piren är tillgänglig dygnet runt.
 3. Bryggor: Att fiska vid bryggor är ganska legendariskt i nattfiskets värld, av en anledning: brygglampor. Fiskar lockas av dessa lampor eftersom de lyser upp sina byten för dem. De lyser också upp din målfisk för dig och ger dig massor av hjälplig vägledning när du fiskar på natten. Var bara medveten om att vissa bryggor är knutna till privata bostäder.
nattfiske fiskar

Vi rekommenderar alltid att du besöker din valda fiskeplats på dagen innan du försöker fiska den på natten. På så sätt kan du bekanta dig med området och upptäcka var din målfisk brukar bita. Du kan också upptäcka eventuella potentiella faror.

Hur Fiskar Jag På Natten?

Hur man bedriver nattfiske handlar mer om att planera och förbereda resan än att sätta sig in i en specifik fisketeknik. Att hålla sig organiserad är en av de viktigaste sakerna du kan göra på din resa! Du vill ju trots allt inte klampa runt och snubbla över några spön och rullar medan du försöker dra in en fisk som har bitit sig fast.

Du kan nattfiska antingen till fots eller genom att kliva ombord på ett fartyg. För nybörjare är det både enklare och säkrare att hålla sig till grunda vatten som man kan komma åt utan båt än att försöka navigera ett eget fartyg. Om du är inställd på att fiska från en båt rekommenderar vi att du fiskar med en lokal och erfaren charterkapten eller guide.


Här är några av våra bästa tips, både när du förbereder dig för din resa och när du faktiskt är ute på vattnet:

 • Kontrollera din utrustning dagen innan du åker. Om du tar dig tid att rigga upp dina spön, knyta om alla lösa knutar och åtgärda eventuella problem, t.ex. att spola om en rulle en dag eller två innan du ger dig ut på resan, kommer det att göra stor skillnad. Det kan vara svårt och frustrerande att rigga upp utrustningen med pannlampa eller ficklampa, så spara lite tid genom att rigga upp utrustningen innan du ger dig iväg.
 • Planera din resa på ett klokt sätt. I allmänhet är det mest produktivt att fiska på natten mellan kl. 20.00 och 03.00. Klara och lugna nätter är den bästa tiden att planera din resa, till skillnad från när det blåser och vattnet är grovt. I klara och lugna vatten blir fisken vanligtvis aktiv när solen har gått ner helt och hållet.
 • Kom till din plats innan solen går ner. Då kan du sätta upp din utrustning och bekanta dig med din omgivning medan det fortfarande finns lite naturligt ljus.
 • Leta efter ljus. Docklampor, pirlampor, brolampor. Betesfiskar flockas runt undervattenslampor och chansen är stor att din målart inte är långt efter. Dessa typer av belysning kan hjälpa dig att få en bättre inblick i vad som händer under vattnet, samt vägleda dig.
 • Var beredd på att gå vidare. Även om du vill hålla dina rörelser till ett minimum när du nattfiskar, är det viktigt att veta när fisken helt enkelt inte nappar och skära av förlusterna. Erfarna nattfiskare föreslår att man ger en viss plats 90 minuter, och om det inte händer något, går man vidare.

Vad Ska Man Ta Med Sig?

Fiskegrejerna du behöver ta med dig skiljer sig faktiskt inte så mycket från vad du tar med dig på en dagstur. Det viktigaste är att veta vad du vill fiska efter och vilken teknik du kommer att använda, eftersom det hjälper dig att bestämma vilka redskap och spön du ska ta med dig. Om du inte vet var du ska börja kan du läsa vår ultimata guide till utrustning och redskap.

Det finns dock ytterligare några utrustningsdelar som du bör ta med dig för att få din resa att gå så smidigt och stressfritt som möjligt. Kolla vår lista för att se till att du har allt du behöver innan du ger dig ut:

fiska på natten utrustning
 • Uppladdningsbar pannlampa. Att ha minst en ljuskälla är avgörande när det gäller att vara ute på vattnet på natten. Använd en uppladdningsbar pannlampa så har du händerna fria för att fiska.
 • Ficklampa och batterier. Ta med en extra ljuskälla som backup. Ficklampor ger också en "rörlighet" som pannlampor inte har.
 • Insektsavvisande spray. Du behöver inte oroa dig för solbränna när du fiskar på natten, men du måste byta ut den mot insektsbett. Insektsspray är ett måste, särskilt om du fiskar i sumpiga eller sötvatten.
 • Väderanpassade kläder. Temperaturen sjunker ändå på natten, så du kan räkna med att din nattliga expedition blir kallare än en dagstur. Håll ett öga på prognosen och ta med dig vattentäta fiskekläder och byte av kläder vid behov.
 • Första hjälpen-kit. Det är föga förvånande lätt att skära sig på krokar, linor och andra fiskeredskap när du inte har naturligt ljus som kan hjälpa dig. Ett första hjälpen-kit är ett måste under varje fisketur, särskilt på natten.
 • En flytväst eller en flytjacka med hög synlighet. Om du fiskar på djupt vatten eller från en båt är en flytväst oumbärlig. Annars kan du ta med dig en synlighetsjacka för att göra din närvaro känd för andra personer som kan finnas i närheten.

De Bästa Beten & Drag För Nattfiske

En viktig faktor att ta hänsyn till vid nattfiske är valet av bete eller drag. När du fiskar med beten på natten bör du tänka på några specifika saker för att förbättra dina chanser.

Arbeta med beten som producerar mycket rörelse och buller. Spinnare, spinnerbaits och chatterbaits är bra i klart vatten och toppvattenbete är ett fantastiskt val för grumliga vatten med allt ljud och stänk de producerar på ytan, särskilt under en månbelyst natt när en stor fisk kanske är på jakt.

Nattfiske längs med kusten kan också ge riktigt produktivt fiske, men det är viktigt att notera att ljudet på ytan när man fiskar med lockbete inte är lika viktigt eftersom det finns så mycket ljud att konkurrera med. Om du kastar beten, håll dig borta från toppvatten och använd mycket synliga beten som dyker några meter ner för att vara närmare fisken.

Levande och lokalt bete är alltid ett bra alternativ och du kan verkligen inte gå fel när betet gör jobbet åt dig. Men ibland har vi inte den lyxen. Beroende på din fiskestil kan doften spela en stor roll vid nattfiske. Kom ihåg att den visuella presentationen är mycket mindre vid nattfiske än om du fiskar under dagen.

För saltvatten är skära beten, bläckfisk, betesfisk (sardiner, makrill, sill, bonito etc.) och andra liknande beten ett bra alternativ! Ju färskare desto bättre. Om du kan fånga en mindre fisk och skära upp den för att använda den som bete, matchar du de lokala födoämnena och det ökar dina chanser att få napp. Kom ihåg att följa eventuella lokala stadgar och bestämmelser om nattfiske och vilka arter du får behålla eller sikta på.

För sötvatten kommer majoriteten av fiskarna att luta sig mot konstgjorda beten som spinnare, poppers och konstgjorda maskar, men du kan inte förneka produktiviteten hos levande maskar för förmodligen det bästa nattfiskebetet genom tiderna. Det finns inte mycket som kan matcha ryktet om att fiska med levande maskar på natten för en blandning av arter, inklusive abborre, havskatt, crappie, karp, pannfisk, abborre och öring. 

Nattfiske kan vara en spännande omväxling, och i många fall kan det leda till en mycket bättre fångst än att fiska i dagsljus. Så se till att du har rätt utrustning med dig, kom ihåg de här tipsen och gör dig redo för ett kvällsfiskeäventyr som är oöverträffat.

Vår Testprocess

Marknadsanalys

01

Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

Expertomdömen

02

Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

Test Av Produkter

03

I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.