Makrillfiske: Hur Du Fiskar Makrill Från Båt & Land

SKRIVEN AV Felix Mattson  |  Fiske, Guide 

fånga fiska makrill västkust

Det är dags att fiska efter makrill, men du är osäker på hur man gör. Oroa dig inte, för i denna guide tar vi oss en närmare titt på makrillfiske. Vi börjar med att förklara hur det bästa upplägget för makrillfiske ser ut, oavsett om du fiskar från land eller från en båt, och när makrillsäsongen är. Sedan kommer vi till tips för makrillfiske oavsett om du flyter, häcklar eller spinner efter makrill.

Vad Är En Makrill?

Makrillen (Scomber scombrus) är en fisk som tillhör familjen makrillfiskar. Den kan bli upp till 60 cm lång och kan väger 3 kg, men genomsnittslängden är runt 30 cm och vikten cirka 1 kg. Makrillen har ofta en grönspräcklig rygg, med vissa nyanser av blått, en ljusare undersida och ett mörkt huvud.

När Kan Man Fiska Makrill (När Är Det Säsong För Makrill?)

Makrill är en säsongsfisk som vanligtvis anländer till våra vatten sent på våren och lämnar dem tidigt på hösten. Mer specifikt kan du börja se och fånga makrill här i Sverige mellan Maj och Juni månad. Med det sagt kan temperaturen och andra specifika faktorer variera från år till år, vilket ibland leder till att de ankommer senare, framåt midsommar.

Gullmarsfjorden är ett undantag, med en egen övervintrande population. I augusti vandrar vissa makrillskolonier längre ut till havs och återvänder inte till kusten förrän de återvänder till sina övervintringsområden i öppet vatten. Andra grupper stannar närmare kusten in i september, beroende på var de befinner sig på västkusten. Under den årliga trålfria perioden i Öresund strömmar stora mängder makrill in från slutet av augusti till september.

När Kan Man Fiska Makrill Från Land?

Fisken vandrar till kusten vid olika tidpunkter varje år, men mellan april och maj följer makrillen varma strömmar till Skagerak och Kattegatt för att leka. Efter reproduktionen stannar makrillen ofta på grundare vatten för att äta innan den drar sig tillbaka till djupare vatten under hösten.

fiska makrill fårn land

Den bästa tiden att fiska makrill är efter att den har ätit småfisk, eftersom den då är som mest framträdande. Det är också oftast då de kommer tillräckligt nära stranden för att du ska kunna kroka dem från land.

Med en varm vår är det dock möjligt att makrillen dyker upp tidigt, så det är viktigt att vara vaksam.

Makrillen verkar bli som allra mest aktiv precis när solen går upp/ner i horisonten. Visst hugger den från gryning till skymning, men det är ofta en topp när makrillen simmar nära ytan vid både soluppgång och solnedgång.

Var Kan Man Fiska Makrill i Sverige?

Makrill är en saltvattenfisk som du primärt kan hitta på västkusten här i Sverige under begränsade perioder. Specifika ställen att lokalisera dessa beror till stor del när du är ute, dvs när under säsongen.

Under våren och försommaren kommer du att ha en större chans att hitta dessa i strömmande vatten och även på grundtoppar. Under hösten rör sig makrillen oftast ner på djupare vatten och även längs med botten.

Internationellt kan du också hitta arten i stora delar av norra Atlanten - allt ifrån södra Norge, Island och även söderut mot Medelhavet och Nordamerikast kust.

Se nedan bild från Svenska yrkesfiskares huvudsakliga landningar av makrillfiske udner 2017, vilket ger dig en bra indikation över vart de befinner sig.

karta-fangstomrade-makrill

Var Kan Man Fiska Makrill Från Land?

Återigen så hittar du Makrill längs med den svenska västkusten, och detsamma gäller om du försöker att få de på land.

Ett bra sätt att hitta fiskeplatser som är fulla av makrill är att leta efter områden där makrillen simmar runt och jagar. Tidigt på säsongen jagar makrillen ofta nära ytan. Det innebär att du ofta kan se på vattnet att makrill finns genom att de ofta tvingar upp sill eller andra betesfiskar till ytan under sin jakt.

Var en sådan plats finns kan variera mycket, men vanligtvis föredrar makrillarna djupare vatten att röra sig på. Detta gör att en brygga som sträcker sig ut i vattnet kan vara en lämplig plats att börja leta efter makrill på.

Fisketeknik För Att Fiska Makrill

Det finns många olika fiskemetoder du kan använda dig av för att fånga makrill, framför allt då de tenderar att gapa och jaga efter det mesta som verkar ätbart och lockande. Det innebär att det är relativt enkelt att få upp några fiskar om du väl hittar ett stim av makrill.

Här är några av de vanligaste metoderna för att fiska efter makrill:

Dörja Makrill

Att dörja är en klassisk fisketeknik som ofta används på västkusten för att dörja makrill. Tekniken bygger på användning av en trävinda med med lina och några makrillblänken. Under blänken eller häcklan använder man ofta en pilk för att komma ner djupare i vattnet, men det går också att dörja efter makrill längst med en mindre båt.

Då använder man sig ofta av en så kallad släpdörj eller ränndörj som dras efter båten i ganska låg fart, någonstans mellan 1-3 knop. Du kan också använda en paravan som drar ned dina blänken eller häcklor för att bättre fånga makrillarna.

Generellt sett är det en relativt effektiv fiskemetod för att lokalisera makrillen, även då den är något föråldrad. Använder du dig av en vinda kan du också få andra fiskar som nappar, såsom torsk, gråsej och sill.

Makrillhäckla

Dagens sportfiskare använder sig istället oftare av makrillhäcklor, ofta emellan två till 6 stycken som tyngs ner av en pilk på ungefär 100-200 gram. Som tur är kan du köpa färdigknutna häcklor om du vill undvika att göra detta arbete själv.

Fördelen med att göra det själv är att du har mer frihet att anpassa de utifrån vad du tror är bäst. Jag gillar att binda mina egna makrillflugor i svart-silver eller grön-vita färger, eftersom dessa färger imiterar de små sillarna som är makrillens basföda. Jag målar huvudet med tvåkomponents epoxilim för maximal hållbarhet och lägger ofta till glitter eller färgpigment som en attraktionsfaktor.

Avståndet mellan varje hängare på köpta makrillhäcklor är vanligtvis cirka 20 cm, vilket är lite för nära varandra eftersom det lilla avståndet gör att det blir oundvikligt med trassel så småningom. Försök att knyta dina egna och låt avståndet vara cirka 30-35 cm mellan varje hängare.

Trollning Av Makrill

Trollning är en annan fisketeknik som också kan utnyttjas för att fånga makrill om du har tillgång till en båt. Tekniken går ut på att använda sig av trollingsspön längs med baksidan av båten som sedan kan imitera beten när du åker i en sakta fart.

När man trollar efter makrill finns det stora utbud med olika redskap, en wobbler, skeddrag och dodger är bara några av alternativen. Man behöver även en tubfluga som släpar bakom betet för att inte simma riktigt fritt. Den stora nackdelen med trolling efter makrill är sidospåret då fisken sällan tar emot på samma djup! Men ibland kan det uppstod problem med detta.

Flötmete

Flötmete är en annan metod som fungerar bra både till havs och kustnära. Nackdelen med landbaserat fiske är att makrillen inte alltid befinner sig nära eller kring kusterna. Då gäller det verkligen att ah is i magen för och tålamod för att hitta de.

fiska makrill

Om du fiskar från din egen båt ökar du chanserna för en lyckad fisketur. Detta beror på att du då lättare kan fiska med flera spön. Ett som fiskar på 5 meters djup, ett på 7 meters djup och ett annat på 9 meters djup . Prova olika djup för att se vad som fungerar bäst eftersom makrill ibland finns på 15-20 meters djup, medan den ibland finns närmare ytan eller på botten. Vädret, vindriktningen och tillgången på betesfiskar avgör var makrillstimmet kommer att befinna sig vid varje given tidpunkt.

Danskarna använder nästan alltid hel eller halvtobis (typ av sill), särskilt i Öresunds- och Store Bält-regionerna. Andra bra beten är småsill (hjort) eller strimlor som skurits av 7-10 cm långa filéer.

Spinnfiske

Det går också att fånga makrill med hjälp av den klassiska fisketekniken spinnfiske, vilket också i vår mening är det roligaste sättet.

Knyt helt enkelt fast ditt favoritbete eller spinnare, kasta ut och hämta på olika djup. Enkla kastande jiggar eller små dexterkilar är mina favoriter. Välj ett bete med en vikt som är lämplig för ditt spö. Använd så lätt linje som möjligt och testa linans styrka genom att låta en vän dra i betet för att se om bromsen på din rulle är rätt inställd.

Fiska med hygglig flätlina och en lättare fluorkarbonfördel för extra kastavstånd och känslighet.

Vad För Utrustning Behöver Du För Att Fiska Efter Makrill?

Vilken typ av utrustning du behöver för att fiska makrill beror till stor del på vilken fisketeknik du bestämmer dig för att använda.

Fiskespö

Om du försöker att fiska makrill från land kan du klara dig bra med ett vanligt spinnspö och rulle som du använder för att fånga andra fiskar i sjön runt om i sverige. Det är däremot en fördel att använda ett längre spö som du kan kasta långt med, för att kunna nå ut till stimmet om de befinner sig en bit från land.

När du krokar en makrill är det viktigt att snabbt kroka tillbaka den med en lika stark krok. Därför kan det vara fördelaktigt att använda en flätlina framför en nylonlina när du fiskar, så att du bättre kan känna när makrillen är de de nappar på ditt bete.

Med en flätad lina får du också längre kast och mer känsla genom att linorna inte sträcker sig. Detta gör att makrillens upphetsade brådska känns ända in i spöhandtaget - vilket är en av de roligaste delarna med makrillfiske med kastspö!

Bete För Makrill

Vilket typ av bete du använder för att fånga makrillen kommer också att variera beroende på hur du planerar att fiska. Med det sagt finns det tre huvudsakliga alternativ om du använder dig av ett fiskespö.

  • Skeddrag
  • Flötmete
  • Häcklor

Samtliga kan fungera bra för att fiska upp makrillen, beroende på hur kräsna de är. Du kan läsa mer om de bästa makrilldragen här.

10 Bra Tips För Makrillfiske

1. Fiska vid högvatten 

Makrill följer ofta med i tidvattnet när det kommer in. I min lokala hamn ser man ofta kommersiella båtar som ligger cirka 100 meter utanför kusten och fångar makrill 2-3 timmar före högvatten, och under de två timmar som föregår högvatten börjar vi fånga från hamnen. Makrillfiske vid lågvatten kan vara bra, men dina chanser är mycket, mycket mindre.

2. Fiska vid gryning och skymning

Makrillor är synskadade, så det är osannolikt att du fångar dem på natten. De äter dock mer aktivt runt skymning och gryning än resten av tiden. Kanske är de på morgonen hungriga efter en natt utan att äta, och på kvällen är de angelägna om att få i sig en sista munsbit innan mörkret faller!

Men du kommer att fånga mer om du går upp riktigt tidigt på sommaren och fiskar i första ljuset. Du kommer också att fånga mer under de tre timmar som föregår skymningen än i middagssolen. Det är möjligt att den starka solen gör makrillen mer försiktig, eftersom den då är mer synlig för fåglar och andra rovdjur. 

3. Fiska över ren mark när du fiskar med häcklor

Om du använder makrillhäcklor vill du inte kasta dessa över grov mark - över ogräs och stenar. Det beror på att med 4-6 krokar är det mycket troligt att du hamnar i krokar som du inte kan ta dig ur och förlorar din rigg samt skapar plast- och krokföroreningar i havet. 

Makrillen livnär sig på både ren och grov mark, så det finns ingen anledning att fiska på grov mark efter dem. Om du fiskar över grov mark skulle jag rekommendera att du istället använder ett enkelt bete eller en spinnare för att minska risken för att fastna. För att ta dig ur snäppor drar du spöet kraftigt uppåt - lägg inte på trycket gradvis - reagera snabbt och hårt för att få bästa chans att ta dig ur snäpporna. 

4. Hitta djupare vatten

Makrillen är en pelagisk art, vilket innebär att den vandrar runt i det öppna havet på jakt efter föda. Till skillnad från de flesta andra arter som vi fångar i Storbritannien är makrill inte så noga med strukturen. De uppehåller sig inte vid vrak, hamnar eller framträdande undervattensfunktioner i samma utsträckning som många andra arter. 

De hittas också oftare på något djupare vatten. Om vattnet är 5 meter eller mer där du kastar är det mer sannolikt att du fångar makrill än om det är 3 meter. Om du fiskar på 20 meters djup har du ännu större chans. Makrillen äter på bara några centimeter vatten och försöker faktiskt aktivt jaga upp betesfiskar ända upp till stranden för att få dem i ett hörn. De tillbringar dock inte större delen av sin tid där. 

Ett nybörjarfel skulle vara att fiska från en slumpmässig strand som du inte känner till när du är på semester, där chansen är större att det är grunt - vilket gör det osannolikt att du kommer att fånga makrill. Det är därför som folk flockas i hamnarna, och mer erfarna sportfiskare kanske söker sig till djuphavsfält för att undvika folkmassorna men ändå få tillgång till djupt vatten. 

5. Makrillor dör troligen efter att ha blivit hanterade

Makrillor dör förmodligen efter att ha blivit hanterade. Deras oljiga hud klarar inte av kontakt med människohänder och bränns av oljorna i vår hud. Det är bättre att bara låta bli att fiska efter dem när du väl har fångat tillräckligt om du inte behöver dem som bete eller till en stor grillfest nästa dag! När man använder enstaka beten, särskilt med avkrokare, är det möjligt att släppa ut makrill utan att någonsin röra fisken.

6. Döda makrill genom att bryta nacken

Det bästa sättet att döda makrill är att sätta fingret på taket av den inre munnen och sedan böja huvudet kraftigt bakåt. Nacken är svag och bryts som en tandpetare, vilket i stället orsakar död och minimal ryckning. Detta sliter också ofta sönder gälarna, vilket gör att fisken blöder, vilket förbättrar smaken och minskar hastigheten med vilken de går iväg. 

7. Ta med dig avkrokare när du använder trekrokar

Med makrillhäcklor är det ganska lätt att kroka av fisken. Men om du använder beten med trekrokar eller Sabikis lönar det sig att ha med sig en uppsättning avkrokare som du kan använda för att ta bort krokarna. Ofta sitter krokarna djupare i fiskens mun än vad du kan nå, och det är rörigt att försöka lossa fisken medan den glider ur dina händer, skakar på huvudet och eventuellt kör en trekrokig krok i din hand. 

8. Använd flätor för att öka kastavståndet och bettkänsligheten 

Oavsett om du använder en strandkastare eller en modern utrustning för betesfiske, kommer flätning att göra det möjligt för dig att kasta mycket längre och öka stångens känslighet för dina riggar. Detta innebär att du kommer att känna vartenda bett från makrillen och kasta förmodligen cirka 30 % längre eller mer. Det är en betydande förbättring och du kommer aldrig att se tillbaka.

När du fiskar i livliga hamnar med många nybörjare som kan kasta över din lina har flätan fördelen att den skär igenom monofilament.

9. Ta reda på var makrillen äter.

Ett vanligt misstag är att kasta och hämta med samma hastighet varje gång, oftast för snabbt. Detta resulterar i att dina beten eller häcklor alltid bara arbetar över den övre delen av vattnet. Vad händer om fisken är djupare? Om din vikt å andra sidan är för tung och du rullar för långsamt (detta är sällsynt) kanske du inte söker i de övre delarna av vattnet. 

Min lätta flätade lina gjorde att jag kunde kasta längre än dem med cirka 5-10 meter. Jag gjorde också en mycket längre paus efter det att mitt lockbete träffat vattnet för att undersöka hela djupet i vattnet. Det visade sig att alla mina bett var nära botten. Min strategi från och med då var att kasta så långt jag kunde, låta betet nå botten, fiska långsamt där och sedan rulla in betet mycket snabbt bara för att få in det igen så att jag kunde kasta igen. Det var ingen idé att fiska någon annanstans - jag hade listat ut var makrillen födosökte. Jag fångade en fisk vartannat kast och hela hamnen var fylld av frustration och förvåning. 

10. Ta reda på var de bästa makrillplatserna finns i hamnen eller på piren

Vissa hamnar och pirar har områden som ger tillgång till mer produktiva områden för makrill än andra. Det är det område där vattnet är djupast. Du kommer nästan alltid att fånga 3-5 gånger så mycket makrill från detta område. 

Om du befinner dig i en hamn, kolla vem som fångar, och när någon lämnar och du får din chans, gå in i det området (utan att kasta över någon annans lina förstås!). 

Vår Testprocess

Marknadsanalys

01

Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

Expertomdömen

02

Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

Test Av Produkter

03

I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.