Trollingfiske är en fisketeknik som förmodligen är det mest effektiva sättet att fånga fisk på. En annan stor fördel med trolling är att det är enkelt att göra med hjälp av en båt, vilket innebär att det passar väl för både nybörjare och erfarna sportfiskare.
I den här guiden tar vi en närmare titt på vad trollingfiske med båt är för något, hur du själv kan förbereda dig rätt inför trolling med rätt utrustning, båt, motor och mycket mer - samt några av våra bästa tips för trollingfiske.
Vad Är Trollingfiske?
Trolling är en fisketeknik som innebär att man från en båt i rörelse drar ett krokigt bete eller lockbete genom vattnet längs med en lina bakom båten. Du kan ha hur många linor som helst i vattnet, men principen är densamma - du ska lura fisken att tro att betet rör sig som ett byte.
Trolling innebär naturligtvis mycket mer än att bara dra några linor genom vattnet. Beroende på var du fiskar - och vilken art du strävar efter att fånga - kan du trolla efter fisk på många olika sätt. Från viktig fiskeutrustning till att välja dina platser och presentationstaktik - alternativen är oändliga.
Vad Behöver Man För Utrustning För Trollingfiske?
Innan du kan bege dig iväg på dina trollingäventyr behöver du rimligtvis förberett dig väl, vilket innebär att du behöver rätt utrustning och förutsättningar för att ens genomföra denna typ av fiske. Här är de viktiga verktyg och den utrustning du kan behöva på ditt trollingfiskeäventyr:
Fiskebåt och Motor
Du kan inte planera ett trollingfiske utan att tänka på vilken båt du ska använda. Båtar är det dyraste och viktigaste du behöver för aktiviteten, då hela fisketekniken förlitar sig på att ständigt vara i rörelse. När det gäller trollingfiske bör din båt vara kraftfull och ha starka spöhållare. På så sätt behöver du inte oroa dig för att förlora dina spön när du är ute på vattnet.
Om du planerar att göra trollingfiske till havs behöver du en större båt med en pålitlig och stark motor. Dessa större båtar och motorer är inte avsedda för trolling i sötvatten, eftersom du förmodligen kommer att skrämma fisken i området med din båts högljudda driftsystem.
För trolling i sötvatten bör du snarare använda trollingmotorer som är mindre och mycket mindre bullriga än de stora. Dessa motorer fungerar bäst i laguner, sjöar och andra vattendrag som inte har kraftiga strömmar.
Fiskespö
Vanligtvis har trollingbåtar plats för sex till sju spön. Vilket trollingspö du ska använda beror på vilken typ av fisk du planerar att fånga och var du planerar att fiska. Om du planerar att fiska trollingfiske vid kusten eller i sötvatten behöver du ett spö med optimal styvhet. Detta är viktigt för att kunna dra stora fiskar men också för att kämpa mot det motstånd som skapas när du drar båten genom vattnet.
Vid trollingfiske efter större fiskar använder fiskare vanligtvis starka och hållbara spön som är cirka 200 centimeter långa. Det är också viktigt att notera att ett spö säkert kommer att böja sig när en stor fisk krokas på det. I det fallet kanske du vill använda ett specialiserat spö som har en guide med rullar. Guiden hjälper till att minimera den friktion som skapas när du kämpar för att locka in stora fiskar.
Spöhållare För Trolling
Trollingfiske är en aktivitet som kräver mycket försiktighet och fokus från dig. På grund av detta behöver du ha alla dina trollingspön på plats, så att du inte kan förlora dem när kampen för att fånga stora fiskar börjar. Detta görs allra enklast genom trollingfiskehållare som är särskilt designade för trolling.
På många fiskebåtar är dessa inbyggda i designen, men det finns även externa sådana du kan köpa till om din båt saknar denna egenskap.
Trollingrulle
När du väljer en trollingrulle är det bäst att använda en baitcasting-rulle för maximal kontroll. Men om du inte kan hitta en sådan i din lokala fiskebutik kan du också nöja dig med att använda en rulle för sötvattenfiske.
Många sportfiskare kan använda bait running-hjul, som liknar baitcasting-hjul. De flesta av dessa rullar är komplexa och avancerade. Vissa av dem har funktioner som gör att du kan mäta den lina du redan har satt ut.
Bait runners är inte ett strikt krav, men de kan hjälpa till att få jobbet gjort lättare, särskilt när du trollingfiskar efter stora rovdjur som tonfisk och lax. Om du inte siktar på stor fisk kan du dock använda din vanliga baitcastingrulle i stället för en bait runner.
Linhållare
Det här är inte bara vanliga stolpar som fästs på sidorna av din båt. Linhållare de förhindrar att linorna trasslar in sig i varandra genom att hjälpa till att sprida ut dem jämnt. Dessutom gör dessa linhållare det möjligt för dig att placera ditt bete i områden utan bubblor som skapas av din båtmotor. Detta är bra eftersom ingen fisk skulle våga gå nära motorn.
Downriggers
På samma sätt som linhållare används downriggers för att hjälpa dig att sprida ut ditt bete. De är dock inte bara begränsade till att sprida ut, utan sänker också betet djupt under vattnet med hjälp av en tung vikt. Dessutom är dess linor anslutna till ett klipp som omedelbart släpper när en fisk biter, vilket gör att du vet när du ska rulla in fisken, på samma sätt som linhållare fungerar.
Fiskelina
Precis som med den övriga utrustningen som nämns ovan beror det på din situation vilken trollinglina du bör använda. Om du ska trollingfiska vid kusten kan du använda det du har; du behöver inte köpa dyra specialiserade linor. Du måste dock se till att dina linor är långa och starka, beroende på vilken fisk du hoppas fånga.
När det gäller trollingfisket till havs föredrar många sportfiskare att använda de nästan osynliga monofilamentfiskelinorna, särskilt om de planerar att trolla i hög hastighet. Det som är bra med dessa linor är att de kan absorbera intensiva stötar tack vare sin pålitliga sträckkapacitet, vilket är till stor hjälp när man försöker fånga stora rovdjur.
Du kanske också vill prova att använda flätade linor. Flätade linor är starkare än monofilamenter och har en mycket mindre diameter, vilket gör att du kan kasta ditt bete på längre avstånd. Dessutom är de tyngre än monofilamenter, vilket gör dem perfekta för beten som måste kastas på större djup.
Vad För Bete Ska Man Använda Vid Trollingfiske?
Det bästa betet beror på vilken fisk du försöker fånga. Det som är bäst för en typ av fisk kanske inte är bäst för andra typer. Den goda nyheten är att du har massor av alternativ att välja mellan. När du trollingfiskar i kustnära områden kan du använda beten som vevkärror eller mjukplast för att fånga sötvattenfiskar som gös, öring och lax.
Å andra sidan är skirted bait perfekt för större rovdjur, särskilt när du trollingfiskar till havs. Du kan använda döda eller levande beten som betesfiskar, men du kan också använda konstgjorda beten i kombination med bitar av färskt bete för att locka fisken. Kombinationen av färska och konstgjorda beten är en utmärkt teknik eftersom de olika färgerna kan locka de flesta fiskar. Sådana beten kan dock vara för dyra för att användas så ofta.
Hur Fiskar Man Med Trolling Bakom En Båt?
Vad är det viktigaste när du presenterar ditt bete? Fråga vilken trollingfiskare som helst och du kommer att få samma svar: hastighet. Att trolla med rätt hastighet är avgörande för att betet ska se realistisk ut för fisken du försöker att fånga. Saken är den att det inte finns någon egentlig plan för den exakta hastighet du måste uppnå för att få napp.
Teoretiskt sett vill du matcha hastigheten på dina beten med hastigheten på den fisk du är ute efter. Saken är den att titta på något slumpmässigt hastighetsdiagram och ställa in din hastighet för att matcha det fungerar bara i viss utsträckning. Skälen till detta är tvåfaldiga.
För det första kan vattenförhållandena skilja stort. Om du trollingfiskar i en flod eller ute i havet är det troligt att du har någon form av ström att brottas med. Om du ställer in en hastighet kommer du att få helt olika resultat om du rör dig i nedströms- eller uppströmsriktning. Du vill anpassa båtens varvtal därefter. Det för oss till den andra anledningen.
Rovfiskar kontrollerar inte riktigt sina hastighetsmätare när de jagar byten. Allt de bryr sig om är om det de jagar ser ut som en levande varelse. Och det är vad du också bör bry dig om. Så nästa gång du ställer in hastigheten, ta en titt på ditt närmaste bete eller lockbete. Om det snurrar okontrollerat vill du förmodligen sänka hastigheten lite. När du ser betet simma naturligt vet du att du har valt rätt hastighet.
Ett vanligt misstag bland nybörjarfiskare är att hålla sig till en viss hastighet och riktning. Att flytta betet längs en rak linje med en konstant hastighet kan och kommer att ge dig enstaka hugg här och där. Men fråga dig själv: Är det verkligen så här fiskar rör sig i verkligheten?
Du vet svaret, och du känner förmodligen också till lösningen.
Att byta riktning för att blanda upp saker och ting kommer att göra underverk för din trollingframgång. När du "svänger runt hörnet" kommer dina beten att spridas ut. Samtidigt kommer beten på ena sidan av båten att bli snabbare och komma närmare ytan. Betet på andra sidan gör tvärtom, vilket ger dig en bra variation i djup och hastighet samt en realistisk riktningsförändring.
Så Hur Snabbt Ska Man Trollingfiska?
De flesta saltvattenfiskare gillar att trolla i hastigheter mellan 2 och 9 knop. Hastigheter mellan 7 och 9 knop är bra när du fiskar efter svärdfisk eller andra billfiskar. Wahoo, som är känd för sina hastighetsutbrott, fångas ofta när man trollar i 10-12 knop. Om du vill fånga tonfisk beror allt på arten, men 4-6 knop brukar fungera bäst.
Detta är alla siffror och kan påverkas av ett antal andra faktorer. Här är några användbara tips om trollinghastighet som du kan följa:
- Om du endast fiskar med levande bete vill du gå långsammare så att betesfisken kan få en chans att simma naturligt.
- När havet är hårt, släpp ut beten längre ut och gå långsammare. På så sätt kan de nå klarare vatten.
- Se upp för ditt kölvatten. Om du kör för fort kan du skapa för mycket vitt vatten, vilket försämrar sikten och stör betenas rörelse. Inombordsmotorer tenderar att skapa mindre vitt vatten än utombordsmotorer, vilket gör att du kan köra lite snabbare.
Vilka Fiskarter Kan Du Fånga När Du Trollingfiskar?
Som tidigare nämnts är trollingfiske ett utmärkt sätt att fånga olika sorters fisk samtidigt. Vilka fiskarter du kan få beror på var du trollar, om det är kustnära eller havsbaserat.
Med detta sagt är detta de fiskarter som du kan fånga under trollingfiske i kust- eller sötvatten:
- Lax
- Öring
- Abborre
- Gös
Detta den fisk som du kan fånga vid trollingfiske till havs eller i saltvatten:
- Tonfisk
- Snapper
- Mahi-mahi
- Kungsmakrill
- Barracuda
- Segelfisk
- Blå svärdfisk
Som du kan se är det bästa alternativet om du vill fånga stora fiskar eller en större variation av fiskar att fiska med trolling i havet eller i saltvatten. Det är dock dyrare och farligare än trolling i sötvatten, så du måste vara försiktigare och mer uppmärksam på din omgivning.
Sammanfattningsvis Om Trollingfiske
Trolling är ett av de mest intressanta sätten att börja fiska idag. Även om det finns en del teknikaliteter att ta hänsyn till när det gäller att välja rätt båt och hur du kan börja fiska, är verkligheten att detta är en häftig fiskemetod.
Den är definitivt svår för nybörjare, men den ger dig fantastiska resultat och det är bara ett nöje att använda och utforska den. Du bör definitivt överväga att ge den ett försök och du kommer att bli mer än nöjd med resultaten och hur den fungerar. Du kan vara säker på att det är en mycket intressant och unik fiskemetod som du bör testa snart.