Bästa Kräftbete + Tips För Att Fånga Kräftor

SKRIVEN AV Felix Mattson  |  Köpguide, Guide 

fånga kräftor med kräftbete

För att fånga många kräftor behöver du en bra, produktiv kräftfälla. Men utan bete är inte ens den bästa fällan särskilt bra. För att fånga kräftor behöver du bete. Det är ett enkelt men ofta underdiskuterat påstående. Men då uppstår istället frågan; Vad är det bästa kräftbetet för att fånga kräftor?

I denna guide tar vi oss en närmare titt på denna fråga, där vi från vår egna erfarenhet delar med oss av våra insikter gällande vad som fungerar bäst som bete för att fånga kräftor. Vi går även igenom några va de populära alternativen du kan köpa online.

Det Bästa Kräftbetet - Vanlig Fisk

I de flesta länder är kräftfällor traditionellt betade med vanlig fisk. Svenskarna använder allt ifrån öring, skenor och sill. Vilken fisk som faktiskt fungerar bäst är svårt att avgöra, då det kan variera från plats till palts. Ja, fisk är ett lockande bete som oftast överträffar alla andra beten när det handlar om att fånga kräftor.

Med det sagt fungerar många andra alternativ också, där vi har hört om fiskare som använt sig av kyckling, ekorrar eller annat liknande kött också. Kräftor äter det mesta, men i vår erfarenhet finns det inget som slår en saftig fisk.

Det viktiga däremot är att se till att detta kräftbete är färskt, för kräftor gillar faktiskt inte att äta på gammal och förstört kött eller fisk.

Alla verkar ha olika åsikter om vad som är det bästa kräftbetet, och det råder alltid lite oenighet om vad man ska använda. Det borde säga dig något att det överlägset mest populära kräftbetet är tonfiskhuvuden, och därefter makrill.

Självklart beror valet av kräftbete mycket på hur lång tid det går mellan dragningarna. Lax- och tonfiskhuvuden kommer alla att överträffa makrill eller sardiner under dessa långa sträckor, men lite fet fisk verkar ge bra resultat på kort sikt. Överväg en blandning om du är osäker.

Vårt Bästa Tips - Ju Mer Fisk, Ju Mer Kräftor

Lustigt nog är det bästa sättet att locka kräftor genom att använda fler fiskar!

Kräftfällor används ofta tillsammans med andra sorters fiskar som bete. Detta beror på att mindre fiskar tilltalar kräftans ögon.

Det som förmodligen händer är att så snart kräftorna har ätit upp allt bete börjar de helt enkelt leta efter en väg ut ur fällan. Det förklarar varför det i en finsk artikel om kräftfångst står att upp till 75 procent av kräftorna i en nattlig fälla till slut flyr. Skulle inte DU börja leta efter utgången om du antingen hade fått nog eller om du upptäckte att all mat var borta?

Du behöver inte fylla fällan full med bete däremot. Det räcker med en handstorlek, t.ex. en hel filé eller några huvuden. Det viktigaste är att kräftorna tvingas gå in i fällan för att komma åt betet.

fånga kräftor fiske

Om de kan plocka på det från utsidan av fällan i stället för att gå in för att få tag i det, kommer du aldrig att maximera din fångst. De flesta kräftburarna har speciella funktioner för att underlätta detta. Det är bara att lägga betet i burarna, använda trådarna för att fästa och hänga upp betet inne i fällan, så är du redo att gå.

Ett Annat Alternativ - Tillverkat Kräftbete

Ett annat alternativ till att använda fisk och kött som kräftbete är massproducerat kräftbete, vilket har vuxit i popularitet under de senare åren. Mycket av denna tillväxt har kommit från att kräftfiskare har tagit det på allt större allvar, och att köpa massa död fisk eller kött för sitt kräftfiske kan snabbt bli dyrt.

Många tillverkare har därför skapat torrfoder som inte kräver någon kall förvaring, och som är fullproppade med oljor, smak och lukt för att få kräftorna intresserade. Dessa påsar eller lådor går oftast att köpa i förpackningar från 500 gram upp till ungefär 2 kg.

Vi har personligen haft mycket lycka med dessa typer av kräftbeten, särskilt under de varmare sommarmånaderna här i Sverige. Det är först när vattentemperaturerna sjunker mycket som fiskar presterar bäst som kräftbete. Men när sjöarna blir varmare är tillverkade kräftbeten ofta ännu mer produktiva - och framför allt billigare. 

De två alternativen som vi har använt oss av är Trappy Kräftbete och Wiggler Kräftbete, där båda har presterat relativt likt varandra. De är inte särskilt dyra så rekommenderar definitivt att du testar på de själv.

Men när du använder tillverkat bete är det en bra idé att använda en behållare med bete i fällan. Bete som ligger på botten av fällan attackeras ofta av kräftorna från utsidan av fällan. Om man förvarar betet i en behållare lockar man in kräftorna och gör att betet håller längre. De konstgjorda aromämnena i tillverkade beten, eller oljig fisk för den delen, avger en "lukt" som sprids till hela kräftsamhället. Det är detta som lockar dem att hitta källan till lukten och de går in i fällan. Det hoppas vi.

Var Fångar Man Kräftor?

Att sätta upp en kräftfälla är den enklaste delen av hela processen. Leta upp en stenig botten i en långsam flod eller sjö och släpp sedan fällan i två till sex meter vatten. Vissa låter fällan sitta över natten, men om du har en bra plats kan du fylla fällan på så lite som en timme.

Jag föreslår att du släpper en rad av fällor och fiskar lite medan de ligger i blöt och tittar tillbaks med några timmars mellanrum. Om du börjar på morgonen på en produktiv sjö bör du ha gott om muddar i tid för en kokning på kvällen.

Kräftor kan också hittas i vassbäddar och runt bryggor och andra strukturer när det inte finns några stenar. De vandrar runt på ler- och sandflak men gör det ofta på natten när abborre och andra rovfiskar inte är ute efter dem.

Vår Testprocess

Marknadsanalys

01

Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

Expertomdömen

02

Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

Test Av Produkter

03

I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.