När Leker Gäddan? Lär Dig Allt Du Behöver Veta Om Gäddans Lek & Tillväxt

SKRIVEN AV Felix Mattson  |  Fiske, Guide 

när leker gäddan

Gäddan är en klassisk fisk här i svenska vatten och förekommer i stora delar av landet, men om du vill fiska upp en kan det vara bra att veta när gäddan leker. Kort sagt kan man säga att svaret på denna fråga beror lite på vart du befinner dig i Sverige, då det kan skilja sig stort från område till område.

I allmänhet kan du hitta lekande gäddor i perioden mellan mars och juni varje år. Som sagt kan gäddleken skilja sig från olika områden, mycket beroende på just vattnets temperatur, men även på hur många soltimmar den utsätt för under dagen.

Denna period gäller framför allt i sjöar och vegetation som har lite varmare vattentemperaturer, så letar du efter en lekande gädda tidigt i mars är det i grunda vikar eller sjöar och floder nära kusten som kommer att ge dig störst chans att hitta en.

Vad Är Det Som Avgör När En Gädda Börjar Leka?

Som vi tidigare nämnde är det framför allt temperaturen i vattnet som avgör när gäddorna börjar leka. Under tidig vår när temperaturerna reser som högst kommer du därför att ha störst chans att hitta de, men det beror självklart på hur vädret och temperaturen har varit under de föregående månaderna.

Om det har varit en särskilt kall eller sen vinter som resulterar i att istäcket ligger kvar långt in på våren, så innebär detta rimligtvis även att gäddan börjar leka senare. Under mildare vintrar kan du även se de leka tidigare.

Runt  9°C plusgrader verkar vara den ungefärliga temperaturen som vattnet måste uppnå innan de flesta gäddorna börjar leka.

Hur Kan Man Fiska Gäddor Under Leken?

En av de kanske viktigare sakerna du undrar är om du kan fiska upp gäddor eller inte när de leker under våren. Självklart är det möjligt, men som du kommer att upptäcka kan det vara betydligt svårare än vad man kan tro.

fiska gädda leker

Även fast det finns många gäddor som du visuellt ser så är det inte allt för vanligt att få napp, vilket inte är så konstigt med tanke på att de har fullt upp med annat - nämligen att fortplanta sig.

Men som med all fiske går det ofta om man har lite tålamod, det finns alltid en chans att locka till sig en gädda som tar en liten jaktpaus eller liknande.

Däremot kan det vara ännu bättre att fiska efter storgäddorna direkt efter att lekperioden är över, i och med att de tenderar att vara hungrigare och därför mer ivriga till att nappa tag på ditt bete.

Med rätt fisketeknik, plats och självklart det bästa gäddbetet kommer du med störst sannolikhet att uppleva mycket napp under denna period.

Var Leker Gäddan?

Gädda är en sötvattenfisk. Under de varma månaderna håller de sig på djupt vatten så att det inte blir för varmt. Men under leksäsongen går de också gärna till grunda vatten. Gäddor gillar att gå till grundare vatten eftersom det är varmare där när solen är ute. I sjöar har dessa områden ofta mycket vass och är relativt grunda, vilket är perfekt för gäddans lek.

De gäddor som bor närmre kusten tenderar att söka sig längre in i landet, ofta nära våtmarker eller översvämmade områden. Detta kan vara ett perfekt tillfälle att se större gäddor leka.

Hur Leker Gäddorna?

När temperaturen i vattnet höjs så bestämmer sig ofta gäddorna för att börja leka, och det är oftast hangäddorna som är på plats först. De är inte territoriala på samma sätt som många andra fiskar, utan väntar istället på honorna för att börja leken.

Gädda leker på ungefär samma sätt som andra fiskar. Gäddhonan lägger sina stora ägg på grunt vatten och hanen (eller ofta ett flertal olika hanar) befruktar dem. Efter detta lämnar föräldrarna ofta sina ungar att klara sig själva.

Gäddynglen (fiskungar) tillbringar sina första veckor nära ytan där det finns det finns gott om små insekter som de kan äta. Efter några veckor börjar de sjunka djupare ner i vattnet och jagar småfisk. På hösten är de ofta omkring 30-40 cm långa och har uppnått könsmognad.

Vår Testprocess

Marknadsanalys

01

Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

Expertomdömen

02

Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

Test Av Produkter

03

I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.